Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу

...
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Нека всички европейци заявят в каква Европа искат да живеят

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу Коща, от името на председателството на Съвета, и ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен подписаха Съвместната декларация по отношение на конференцията за бъдещето на Европа. Това проправя пътя за започването на поредност от диспути и полемики, които ще дадат опция на хората от всички краища на Европа да споделят концепциите си, с цел да оказват помощ за оформянето на бъдещето на Европа, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

Председателят Сасоли съобщи: Днешният ден бележи едно ново начало за Европейския съюз и за всички европейски жители. Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде неповторима опция за всички европейски жители и за нашето гражданско общество предвид на оформянето на бъдещето на Европа — общ план за функционираща европейска народна власт. Призоваваме всички вас да вземете присъединяване със своето мнение в оформянето на образа на Европа на утрешния ден — на ВАШАTA Европа.

Министър-председателят Коща съобщи: Свикването на конференцията за бъдещето на Европа е обръщение за убеденост и вяра за бъдещето, което изпращаме на европейците. Увереност, че ще преодолеем пандемията и кризата; вяра, че дружно ще изградим едно заслужено, екологично и цифрово бъдеще на Европа.

Председателят Фон дер Лайен съобщи: Днес приканваме всички европейци да споделят мнението си. Да заявят в каква Европа желаят да живеят, да оформят образа ѝ и да обединят сили, с цел да ни оказват помощ да я изградим. Очакванията на жителите са ясни: те желаят да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им. Обещанието ни през днешния ден е също толкоз ясно: ние ще се вслушаме. След което ще действаме.

Конференцията си слага за цел да даде на жителите по-голяма роля при оформянето на политиките и упоритостите на Европейски Съюз за възстановяване на издръжливостта на Съюза на рецесии, били те стопански, или свързани със здравето. Тя ще сътвори нов обществен конгрес за открит, приобщаващ, транспарантен и структуриран спор с европейците по въпросите, които са от голяма важност за тях и засягат всекидневието им.

Съвместната декларация съдържа неизчерпателен лист на вероятните тематики за конференцията. Там се загатват опазването на здравето, изменението на климата, обществената правдивост, цифровата промяна, ролята на Европейски Съюз в света и методите за подсилване на демократичните процеси, които ръководят Европейски Съюз. Тези тематики съответстват с водещите цели на Европейски Съюз и с въпросите, повдигнати от жителите в изследванията на публичното мнение. В последна сметка участващите жители ще решат кои тематики ще се разискват от конференцията.

Следващи стъпки

Конференцията е под управлението на трите институции, които са отпред на това начинание, представлявани от своите ръководители, настоящи като нейно взаимно председателство. Скоро ще бъде основан изпълнителен съвет, състоящ се от еднакъв брой представители на трите институции, като националните парламенти ще имат статут на наблюдаващи. Изпълнителният съвет ще следи работата на конференцията и ще приготвя пленарните ѝ съвещания, в това число приноса на жителите и последващите дейности по отношение на него.

Контекст

В Съвместната декларация се дефинират обсегът, структурата, задачите и правилата на конференцията. В нея се дефинират изискванията за ръководените от жителите събития, които следва да бъдат проведени взаимно с гражданското общество и заинтригуваните страни на всички нива, с националните и районните парламенти, Комитета на районите, Икономическия и обществен комитет, обществените сътрудници и университетските среди. Тяхното присъединяване в процеса е от значително значение, с цел да се подсигурява допустимо най-широка представителност и ангажираност. Конференцията ще употребява разнообразни конгреси, в това число цифрови, а когато е допустимо — и присъствени формати, при съблюдаване на разпоредбите по отношение на Коронавирус. Интерактивната многоезична цифрова платформа ще даде опция на жителите и заинтригуваните страни да показват хрумвания онлайн и ще им помогне да вземат участие в събития или да провеждат такива. Платформата и всички събития, проведени под егидата на конференцията, би трябвало да се основават на правилата на приобщаване, неприкритост и бистрота, при ценене на неприкосновеността на персоналния живот и на разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на данните. Предстои панелите на европейските жители, проведени на европейско ниво, да бъдат предавани, а цялата подавана онлайн информация да бъде налична за обществеността. Конференцията се приканва да направи изводи, с цел да показа ориентир за бъдещата тенденция на Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР