Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард Кристин Лагард -

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард Кристин Лагард -
Коментари Харесай

Шефът на ЕЦБ намекна за по-нататъшни лихвени повишения с оглед на упоритата инфлация

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 съобщи, че ще продължи да се концентрира върху управлението на инфлацията в еврозоната, като загатна, че ЕЦБ ще продължи да покачва лихвените проценти.

" Има фактори, които могат да провокират обилни възходящи опасности за инфлационните вероятности ", уточни тя в изявление за електронното издание Nikkei Asia, оповестено в сряда, като означи, че ЕЦБ " би трябвало да бъде извънредно деликатна към тези евентуални опасности... по-специално по отношение на нарастванията на заплатите в разнообразни европейски страни ".

" Имаме мандат, който ни слага една цел, а не две, както е при Федералния запас на Съединени американски щати. Нашата цел е ценова непоклатимост ", сподели Лагард и повтори, че ще се концентрира върху управлението на инфлацията.

Критиците на ЕЦБ я упрекват, че е почнала да стяга лихвите по-късно от централните банки на Съединени американски щати и на Обединеното кралство, което съгласно някои изяснява за какво инфлацията в Европа остава висока. Лагард отхвърли тази обосновка, като сподели:

" Движихме се по доста умишлен и съдбоносен метод, с цел да се борим с инфлацията ".

Тя обаче призна, че " към момента има какво да се направи ", което допуска, че банката ще затегне в допълнение паричната и лихвената си политика. Тъй като цените на храните и другите артикули не престават да порастват, финансовите пазари чакат ЕЦБ да увеличи още веднъж лихвените проценти на срещите си през юни и юли. Следващото съвещание на ЕЦБ е планувано за 15 юни, като пазарите предвиждат ново нарастване на главните лихвени ставки с 25 базисни пункта.

Лагард обаче не даде никакви индикации по отношение на повишение на лихвите и през септември, което се трансформира в тематика на полемика напоследък. Тя също по този начин отхвърли да каже дали банката ще свие салдото си по-бързо, с цел да ускори резултата на стягане на паричната политика.

В същото изявление за Nikkei Asia Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981 повтори, че ЕЦБ не планува криза тази година, съобщи БНР. " Нямаме криза в нашата съществена прогноза за 2023 година и сме в по-добра позиция от това, от което се страхувахме преди шест месеца ", увери тя. Това наподобява се дължи частично на възходящата убеденост, че загубата на съветските енергийни доставки няма да окаже огромно въздействие върху европейската стопанска система. Лагард уточни, че " даже и без никакви съветски доставки на сила, европейската позиция е солидна ".

Лагард обаче сподели известна угриженост по отношение на рецесията към Украйна. " Все още имаме доста неустановеност, в това число какво ще се случи в нападателната война на Русия против Украйна и някои появяващи се признаци на уязвимост в търсенето на промишлени артикули ".

Президентът на ЕЦБ приключи изявлението, като сподели, че макар че Русия заплашва Европа на фронта на сигурността, най-голямата икономическа угриженост за еврозоната е продължаващо високата инфлация.

Инфлацията в еврозоната на годишна база се увеличи през април до 7%, показвайки признаци на резистентност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР