Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спомена днес няколко пъти

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спомена днес няколко пъти
Коментари Харесай

Юнкер спомена няколко пъти България в годишната си реч за състоянието на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер загатна през днешния ден няколко пъти България в годишното си слово за положението на Европейски Съюз, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Юнкер съобщи, че е извънредно време България и Румъния да бъдат признати в Шенген. Той настоя всички в Европейски Съюз да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не би трябвало да бъдат оставяни сами в обезпечаването на граничната сигурност, уточни ръководителят на Европейска комисия.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и би трябвало да диша с двата си дроба - източния и западния, другояче ще се задушим, разяснява Юнкер. Той настоя потребителите в Европейски Съюз да имат достъп до артикули с еднообразно качество, както и служащите да не бъдат делени на " първа и втора класа ", а да получават равни права и хонорари при полагането на идентичен труд на едно и също място.

Юнкер се разгласи срещу концепциите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на обособен бюджет и парламент за страните от еврозоната. Той съобщи, че всички страни в Европейски Съюз би трябвало да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на Европейски Съюз, уточни Юнкер. Той предложи отсега нататък Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат управлявани от един ръководител, определен директно при гласуването за Европейски парламент. Юнкер се застъпи за концепцията част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази вяра предварителното оповестяване на претендентите за ръководител на Европейска комисия да се резервира и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, траяло повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Англия. Той дефинира решението на болшинството британци като " тъжно и трагично ", само че съобщи, че това не е бъдещето на Европейски Съюз. Юнкер прикани държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да се съберат през март 2019 година в румънския град Сибиу, с цел да беседват за бъдещето на Общността.

 © Българска телеграфна агенция  Юнкер прикани България и Румъния да влязат по-скоро в Шенген Юнкер прикани България и Румъния да влязат по-скоро в Шенген
Крайно време е България и Румъния да се причислят към Шенген. Това съобщи по време на речта си за положението на Съюза ръководителят на Европейската...

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за " нашите 27 страни ", с което изключваше Англия от тематиките за бъдещия Европейски Съюз. Той прикани за предоставяне на ясна вероятност за приемането в Европейски Съюз на Западните Балкани, само че акцентира, че сходен метод за Турция е неосъществим в обозримо бъдеще. Занапред страните от Европейски Съюз ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, уточни той.

Юнкер настоя до 2025 година в Европейски Съюз да бъде основан защитителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на Европейска комисия прикани за поддържане на фонда за Африка, с цел да бъдат преодолени аргументите за противозаконната миграция към Европейски Съюз. Той прикани за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, пристигнали в Европа без съображение. Юнкер означи, че до момента Европейски Съюз е приел повече мигранти от Съединени американски щати, Канада и Австралия, взети дружно.

Юнкер предложи обособяването на европейска организация за киберсигурност. Той означи, че Европейски Съюз е уязвим на хакерски атаки, които от време на време са по-опасни от нормалните военни средства.

Председателят заяви, че Европейска комисия ще предложи понижаване на нездравословните газове в региона на транспортите и нова индустриална тактика за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна промишленост, само че съм слисан по какъв начин хората съзнателно са лъгани. Приканвам автомобилната промишленост да откри излаз, да се влага в чистите коли на бъдещето, съобщи Юнкер. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на задграничните вложения, изключително в региона на защитата, опазването на здравето, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски връзки - желаеме да получаваме толкоз, колкото даваме. В последната година нашите международни сътрудници упорстват да сключваме търговски съглашения, уточни Юнкер. Той означи сключването на съглашения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер заяви, че следва начало на търговски договаряния с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат завършени доникъде на 2019 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР