Председателят на Държавния съвет на Гърция 63-годишната Екатерина Сакеларопулу ще

...
Председателят на Държавния съвет на Гърция 63-годишната Екатерина Сакеларопулу ще
Коментари Харесай

Гърция избра за първи път жена за президент

Председателят на Държавния съвет на Гърция 63-годишната Екатерина Сакеларопулу ще влезе в историята на страната като първата жена, която заема длъжността на президент. Според изданието i на 22 януари повече от 260 от 300 депутати в Народното събрание са дали своят вот за нея.

Кандидатурата на Сакеларопулу беше препоръчана в средата на януари от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. „ Смятам, че е пристигнало време най-високата обществена служба в нашата страна да бъде заета от почтена гръцка жена “, сподели министър председателят, отбелязвайки достиженията на Екатерина като юрист: тя също по този начин е и първата жена, единомислещо определена за началник на Върховния съд на Гърция. 
    View this post on Instagram           
A post shared by Newsbeast.gr (@newsbeast.gr) on Jan 22, 2020 at 1:17am PST

Тя наследява Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат изтича през месец март тази година. Екатерина е разведена, живее в Атина и е много дейна в обществените медии, писала е и голям брой документи за отбраната на околната среда.

Гърция, както и България, е парламентарна република, в която изпълнителната власт е предоставена на държавното управление, отпред с премиера, до момента в който президентът съставлява страната на интернационалната сцена.

 
Ще продължи ли Санна Марин да поддържа концепцията за 4-дневна работна седмица?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР