Предприетите мерки за опазване на биоразнообразието в Европейския съюз не

...
Предприетите мерки за опазване на биоразнообразието в Европейския съюз не
Коментари Харесай

Биоразнообразието в ЕС продължава да се влошава въпреки мерките

Предприетите ограничения за запазване на биоразнообразието в Европейския съюз не дават резултат и то продължава да се утежнява с бързи темпове, сочи нов отчет за положението на природата в Европейски Съюз, оповестен от Европейската организация за околната среда и представен от Глобалния екофонд във вторник.

Според документа Европа е надалеч от осъществяването на главните цели, заложени в Стратегията за биоразнообразието до 2020 година, а крайният период наближава. Причините за срутва на европейското биоразнообразие са неустойчивото земеделие, горското стопанство, разрастването на градовете и повсеместното замърсяване, сочи отчетът.

В него има тревожни констатации за загубата на типове, а утежняването се форсира спрамо данните от преди пет години. Днес 81% от местообитанията са със статус " в неприятно положение ", като повече от 1/3 не престават да се утежняват. Също толкоз притеснителна е и обстановката с типовете: 60% от тях имат статус " в неприятно положение ", а едвам 6% демонстрират наклонност към възстановяване. Проучването сочи, че най-лошо е ситуацията с рибите, като 38% от тях са с " неприятен " природозащитен статус, а положението на половината от типовете риби и земноводни продължава да се утежнява.

Най-застрашени са есетровите риби, само че последните размножаващи се есетрови популации в Европейския съюз са се съхранили в долното течение на Дунав – на границата сред България и Румъния, както и в Черно море. През 2014 и 2015 година WWF стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби от типа чига. Оттогава насам WWF прави регулярни зарибявания на Дунав, целящи да опазят типа от изгубване.

" От прекомерно дълго време свръх уловът, съпътсващият улов и разрушителните способи за рандеман се показват като движеща мощ зад утежняването на водната среда. Ключът към възобновяване на морското биоразнообразие остават предпазените територии, които оферират убежища на застрашените типове ", счита Александър Корнет от офиса на WWF за Европейски политики. Според него е неотложно Европейски Съюз и държавите-членки да обезпечат ефикасна отбрана за най-малко 30 % от моретата в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР