Предпоследната среща на Федералният резерв за тази година най-вероятно няма

...
Предпоследната среща на Федералният резерв за тази година най-вероятно няма
Коментари Харесай

Фед ще задържи лихвите, но ще остави отворена вратата за още затягане

Предпоследната среща на Федералният запас за тази година най-вероятно няма да донесе смяна на лихвите в Съединени американски щати. На фона на спорни данни за стопанската система специалисти и вложители чакат в сряда централната банка да задържи без смяна главния си лихвен %, който към този момент е на най-високо равнище за последните 22 години, само че да остави отворени опциите за в допълнение покачвания.

Базовата инфлация в Съединени американски щати в последно време се охлажда по-бързо от предстоящото, а стопанската система се оказва по-устойчива. Централните банкери евентуално ще отразят това в новите си стопански прогнози, а среда с по-ниска инфлация и по-бърз напредък ще има последици и за лихвите. Големи са възможностите Фед да остави главния % на настоящето равнище 5.25-5.50% до края на годината, считат специалисти. Междувременно обаче пониженията следващата година, на които вложителите се надяват, може да се отдалечат във времето.

Цикълът на стягане на паричната политика надали е завършил. Половината от интервюираните от Financial Times икономисти чакат главната рента да се повиши с още четвърт пункт, а над 40% плануват две или повече нараствания с този размер. Като главен риск в този момент се обрисува заплахата Фед да не постави задоволително старания в битката с ценовия напън и. Ястребите във Фед не престават да държат отворени опциите за в допълнение стягане, въпреки и с по-бавни темпове.
Реклама
Преди година беше явно, че лихвите би трябвало да се покачват нападателно, споделя Дейвид Уилкокс, някогашен началник на проучванията във Фед. Днес обстановката е друга - несигурността идва от това дали е направено задоволително.

От какво зависи дали ще има още покачвания
Един от факторите, които централните банкери ще наблюдават, са потребителските разноски. Те останаха устойчиви макар високите цени и лихви. Ако продължат по този начин или се засилят, Фед може да се наложи в допълнение да ограничи търсенето, считат икономисти.

Мнозина се притесняват и от възходящите цени на петрола и горивата, които могат да се отразят на общата инфлация. Централните банкери нормално пренебрегват сходни съмнения при суровините - те са по-нестабилни, а високите им цени постоянно лимитират други разноски на потребителите. При сегашните условия на към този момент висока инфлация обаче заплахата повишаването да се съобщи по веригата е по-голяма.
Реклама
" Макар нещата да вървят в вярната посока, Фед би трябвало да бъде нащрек за всичко, което може да стартира да повдига инфлационните упования ", споделя Питър Хупър от Deutsche Bank, някогашен чиновник на централната банка.

Затегнатите финансови условия и лимитираният достъп до кредитиране пък са фактор в противоположната посока - те потискат икономическата интензивност и на процедура подкрепят напъните на Фед. Задържане на равнището на лихвите в този момент ще помогне на централните банкери да оценят резултатите от досегашните си дейности и да калибрират идващите си решения.
Свързани публикации Нови страхове за световна инфлация, откакто петролът гони 100 $ за барел 18 септември 2023, 11:42 Служителите на три от най-големите автопроизводители в Съединени американски щати оповестиха стачка 17 септември 2023, 16:01 ЕЦБ увеличи лихвата до исторически връх 14 септември 2023, 17:38 Икономисти намаляват прогнозите си за 2024 година, тъй като централните банки отсрочват намаляването на лихвите 11 септември 2023, 10:17 Управителят на Фед предизвести за прекомерно високата инфлация 28 август 2023, 09:07 Инфлацията е толкоз нездравословна за вложенията, колкото и за действителната стопанска система 22 август 2023, 08:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР