Предположението на британския премиер Борис Джонсън, че Владимир Путин не

...
Предположението на британския премиер Борис Джонсън, че Владимир Путин не
Коментари Харесай

Мачизмът не дава изход на Путин от войната*

Предположението на английския министър председател Борис Джонсън, че Владимир Путин не би почнал война, в случай че беше жена, провокира стихия от отвращение в Русия. Тази реакция не е изненадваща, в случай че си спомним какъв брой дълго и деликатно съветският президент култивира облика си на " същински мъж ", който се трансформира освен в обект на смешки в западните медии, само че и в обект на научни проучвания. " Токсичната неустрашимост " на Путин и патриархалните настройки в съветското общество, може да са повлияли както за експлоадирането на войната с Украйна, по този начин и за поддръжката му за нашествието, считат психолози и социолози, с които беседва съветската редакция на BBC.

През последните четири месеца съветското външно министерство е привиквало посланици три пъти по отношение на небрежни изявления на задгранични политици. Два пъти през март съветски дипломати показаха " мощен митинг " пред посланика на Съединени американски щати Джордж Съливан, откакто сенатор Линдзи Греъм обществено пожела гибелта на Владимир Путин, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън го назова военнопрестъпник, престъпник и диктатор-убиец в границите на няколко дни. За трети път, през юни, английският дипломат беше извикан в Министерството на външните работи, откакто Борис Джонсън уточни Путин като образец за " токсична неустрашимост ".

" Ако Путин беше жена - а той явно не е - само че в случай че беше, в действителност не мисля, че щеше да стартира тази безумна мъжка война - инвазия и принуждение, както го направи ", сподели Джонсън. - Ако имате потребност от съвършен образец за токсична неустрашимост, това е, което той прави в Украйна. " По-късно той бе подсилен от английския министър на защитата Бен Уолъс, който съобщи, че Путин храни " синдром на дребния човек " и че " мъжкото " му виждане за света е довело до война.

В отговор представителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази страдание, че Джонсън не е могъл да бъде изпратен при Фройд, а по-късно самият Путин изнесе къса лекция за твърдостта на Маргарет Тачър. Няколко дни по-късно съветското външно министерство извика английския дипломат Дебора Бронърт и изрази " мощен митинг против искрено хапливите изказвания на английското управление по адрес на Русия, нейния водач и формалните представители на властта, както и на съветския народ ".

" Истински мъж " против женствени врагове

Реакцията на съветските управляващи не наподобява толкоз несъразмерна, когато си спомним какъв брой дълго и деликатно за Владимир Путин се построява имиджа на " същински мъж ", считат специалисти.

По време на ръководството си Путин от време на време припомня на света за своята мощ и атлетизъм - спуска на дъното на езерото Байкал, лети със сибирския жерав, гмурка се за амфори на дъното на Таманския залив, посещава амурските тигри и, несъмнено, театралничи на кон гол до кръста.

Чертите, които Путин усърдно показва, в действителност съответстват с атрибутите на " токсичната неустрашимост " и " мачизма ". Тези термини се отнасят до концепцията за мъж, който се характеризира с експанзия, предпочитание за власт, прочувствена дистанцираност, хомофобия и пренебрежение към дамите. " Стереотипният " същински мъж " в никакъв случай не е болен, в никакъв случай не е слаб, в никакъв случай не е млад (няма възраст), в никакъв случай не демонстрира уязвимост, в никакъв случай не демонстрира страсти и не виждаме никакво семейство към него, само че ни се дава да разберем, че дамите няма да откажат на " същинския мъж ", споделя фамилният психолог Марина Травкова.

Образът на мачото Путин, който се показва за бранител на " обичайните " полезности и " мощен водач " спрямо водачите на западните страни, от дълго време е обект на смешки. Дори по време на последната среща на върха водачите на Г-7 не можаха да се въздържат от иронични мнения, като Джонсън шеговито предложи да смъкват саката си за фотография.

Самият съветски президент пък постоянно феминизира враговете си, отбелязва Елизабет Ууд, историк и експерт по джендър проучвания в Масачузетския софтуерен институт.

" Например, преди войната те съветските управляващи непрекъснато упрекваха Запада в " нервност ". Думата " нервен " е унизителна и нормално е ориентирана към дамите ", споделя тя.

Не е изненадващо, че в отговор на шегите на участниците в срещата на върха Путин съобщи, че в случай че западните водачи се съблекат, това ще бъде " непоносимо представление ", и ги посъветва да се упражняват.

Същата тактика употребяват и сътрудниците на Владимир Путин, с цел да наскърбяват съперниците си. Така да вземем за пример в средата на март ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров си направи самобитна смешка, като назова предприемача Илън Мъск с женското му име.

Кадиров предложи предприемачът да премине физическо образование в чеченския военен клуб " Ахмат ", където да се трансформира от " нежно момиче в нечовечен мъж ". Това много развесели Мъск и за известно време той даже преименува акаунта си в Twitter на " Илона Мъск ".

Нов тип съветска неустрашимост и създаване на нацията

Според някои специалисти Путин освен построява собствен личен мъжки облик, само че и цялата съветска вертикала на властта е построена към концепцията за неустрашимост.

Успоредно с построяването на облика на Путин се е трансформирало и представянето на Русия, споделя Елена Гапова, професор в катедрата по социология в университета в Западен Мичиган. " Новият вид човек към този момент не е руски интелектуалец, който бяга " есенен маратон ", или пасажер във влака Москва - Петушки. Той е въплъщение на оня корав и невъзмутим блян за представител на ефикасната мениджърска класа ", изяснява тя.

Според Гапова, в случай че при започване на XX век философът Владимир Розанов е определил Русия като жена, която постоянно търси младоженец, глава, брачен партньор, то с цел да разберем какво се случва в Русия през новия век, е по-добре да си спомним песента " Такъв като Путин ".

" Тук Русия искаше да види себе си като някой, който наподобява на Путин: появи се метафората за " Русия, която се надига от колене ", появи се мъжки блян, който беше въплътен от Путин и неговата кохорта ", изяснява Елена Гапова. - Успоредно с това, през 2010-те години се следи развой на създаване на страна със мощна централизирана власт и връзката сред плана за такава мощна страна и нормативната неустрашимост наподобява явна.

Мъжките категории - милитаризъм, принуждение - са построени към " мъжки " институции - армията, разузнаването, вертикалата на властта. Тези мъжки институции, от своя страна, се осъществят в типично мъжки практики - войната, държавното принуждение, огромния олигархичен бизнес, показва тя.

Елизабет Ууд се съгласява: " Можете просто да погледнете кого назначава на държавни постове Путин. Неотдавна шестият бодигард на Путин получи висок пост - Александър Куренков оглави Министерството на изключителните обстановки. Какво обучение и подготовка има той - няма никакво значение. Той е единствено телохранител. От една страна, това демонстрира, че Путин се опасява, а най-близкото му обграждане е от охранители. От друга страна, наподобява, че държавният началник се нуждае от преданост и мощ.

В тази система мъжете вземат решение всичко, политиката е мръсна работа и дамите не би трябвало да се месят в нея. " Същото се случва и с разнообразни проправителствени организации: " Бойно приятелство ", " Нощни вълци ", " Вагнерите " - всички те са построени върху изключването на дамите. Вижте с какво са известни дамите в редиците на Росгвардия - вземат участие в състезания за хубост ", споделя Ууд.

Мъжествеността като симптом на власт

Дори в този " мъжки клуб " Путин постоянно би трябвало да остане най-важният " алфа-самец ". Според Елизабет Ууд точно одобряването на неговата неустрашимост се е трансформирало в метод Путин да показва своята власт.

" От една страна, той има имидж на разумен, удобен човек, разсъждава делово, взема решение механически въпроси, само че въпреки това, непрекъснато показва експанзия ", отбелязва тя. Ууд показва прочут случай от 2009 година, когато Путин посещава Пикальово, където локалните поданици стачкуват против прекъсването на тока: " Путин пристигна с хеликоптер и се скара на всички! Той се скара на служащите, на мениджърите, само че най-много се скара на предприемача Олег Дерипаска, а по-късно внезапно изиска да му върне писалката. Това беше нещо като алегорична офанзива. "

Експертът прави паралел сред този случай и метода, по който Путин се държи по време на срещата на Съвета за сигурност на 21 февруари със Сергей Наришкин: " Той нападателно изискваше отговор " да " или " не ".

Около Путин има доста мощни мъже, само че те постоянно би трябвало да остават на назад във времето, за него е значимо да покаже, че той и единствено той взема решение всичко, споделя Ууд.

Войната в Украйна мачистка война ли е?

Изглежда, че наложеният имидж на Путин и патриархалните му настройки са оказали директно въздействие върху експлоадирането на войната с Украйна.

Патриархатът в началото основава система, в която един член на обществото се признава за по-ценен от другите и му се дава право на принуждение, споделя Татяна Орлова, психолог и съосновател на център NeTerpi. В същото време тези, които се намират на по-ниско равнище в йерархията, в действителност губят своята субектност. " В резултат на това Украйна в визията на Путин за света е в ролята на обект, който може да бъде превзет, денацифициран, освободен. Сякаш е лишен от индивидуалност и решенията се вземат вместо него от Русия ", изяснява тя.

Путин формулира този модел две седмици преди войната с откъс от ария за насилието над дами. " Ако ти харесва, не ти харесва, понасяй го, моя красавице ", сподели той във връзка нуждата Украйна да извърши споразуменията от Минск.

Войната, разгърната от Путин, в действителност може да се назова " мачистка " - в смисъл, че с изключение на някои политически цели, тя има и ясно изразена идеологическа цел: да утвърди себе си, да потвърди своята значителност пред другите страни.

" Повечето завоевателни войни се основават на възприятието на засегната горделивост, на желанието да получиш водачество, да спечелиш почитание. Територията се превзема, с цел да се потвърди изключителността, да се покаже " аз съм най-силният ", да се утвърди " алфа-мъжът ", " споделя Татяна Орлова.

" По принцип всяка война е " мачистка " - като всяко нещо, което се взема решение по право от по-силния ", споделя Марина Травкова. Според нея всяка " немачистка " тактика незабавно се трансформира в договаряния. " Щом престанете да се страхувате, че ще ви вземат за слаб, и започнете да говорите и да чувате другия, това към този момент не е война, а дипломация ", споделя тя.

Заложник на облика

В началото на юни френският президент Еманюел Макрон бе подложен на вълна от рецензии, откакто прикани Владимир Путин да не се унижава и да резервира лицето си, с цел да остави място за дипломатическо решение на спора в Украйна.

Изказването на Макрон, което съществено накърни репутацията на френския президент, става по-ясно и когато се проучва от позиция на пола. За мачовците е жизненоважно да упорстват, тъй като в противоположен случай излиза обликът на слабостта и опасността, че ще бъдете изядени, споделя Марина Травкова.

В резултат на това настройките за мачизъм и " токсична неустрашимост " на процедура изключват всякаква опция за спокойно решение на казуса и излаз от спора. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нееднократно е заявявал, че изискванията на мирните договаряния с Украйна са признание на всички съветски претенции.

Невъзможността да се излезе от войната в действителност е огромен проблем за Путин, съгласява се Елизабет Ууд: " Той постоянно е градил имиджа си върху успеха. В края на краищата, кой е той без победа? " Тя се притеснява, че съветският президент е подготвен да унищожи доста неща, с цел да резервира имиджа си.

Според нея един от вероятните разновидности Русия да се отдръпна от войната е да се позове на здравословните проблеми на Путин, за които се приказва от месеци. " Някой би могъл да каже: " Владимир Владимирович е болен и ние няма да продължим неговата война " - предлага Ууд.

И въпреки всичко, в случай че Путин беше жена?

Всички специалисти, интервюирани от Би Би Си, са съгласни, че догатката на Джонсън, че женски вид на Путин не би почнал война, е пресилено.

" Думите на Джонсън би трябвало да се възприемат по-скоро като метафора ", споделя Елена Гапова. " Съществуват обичайни възгледи, че дамите са по-малко нападателни, по-емпатични. Но това се дължи на обстоятелството, че дамите по-рядко заемат обществени позиции, на които могат да стартират войни или да вземат значими решения. "

Според нея причините, че международната история се състои от войни и революции точно поради патриархата и в случай че повече дами бяха на власт - историята щеше да е друга, са по-скоро екзотични и езотерични.

Джонсън се базира на стереотипни възгледи за дамите, в границите на които за дамите е по-лесно да договарят, да демонстрират уязвимост, да демонстрират страсти. Но той ги употребява, с цел да контрастира със стереотипната неустрашимост на Путин, споделя психологът Марина Травкова.

" За дамата няма нищо срамно (или по-малко) в това да се " извини ". Мъжествеността е обвързвана и с героизма - концепцията да умреш за страната, вместо да живееш дружно с децата си и да бъдеш привързан татко. Жените като хора, които просто все по-често и по-често се включват в децата, по-малко поддържат този подвиг и в това отношение считам, че изявлението на Борис Джонсън е годно ", изяснява тя.

* Оргиналното заглавие: " Перфектен образец за токсична неустрашимост ". Наистина ли мачизмът на Путин докара до война?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР