Предполага се, че заради повишеното ниво на подпочвените води от

...
Предполага се, че заради повишеното ниво на подпочвените води от
Коментари Харесай

След Пороите: Водата В Много Селища На България Е Негодна За Пиене!

Предполага се, че поради нарасналото равнище на подпочвените води от септични ями е проникнало замърсяване във водоносните пластове. Регионалната здравна ревизия незабавно е издала наставления за осъществяване на хиперхлориране, разчистване на водовземните уреди и показване на контролни проби, с цел да не се допусне хората да пият рискова за здравето им вода, написа " Марица ".

След проучване на взетите проби всички села в община Белово са се оказали с негодна за пиянство вода поради надвишени количества на ешерихия коли и други колиформи. С влошени микропоказатели е била и водата в брациговското село Розово и намиращия се наоколо курорт„ Атолука “, които другояче са измежду най-екологично чистите места в цяла България.

На водоснабдителните сдружения в селищата с негодна за пиянство вода са издадени наставления за хиперхлориране и разчистване на водовземните уреди. До излизането на контролните проби не се предлага потреблението на вода от чешмите. Населението е известено да употребява за пиянство единствено бутилирана вода.

В Овчеполци също са регистрирани повишени стойности на колиформите и микробното число. От " ВиК " -Пазарджик обаче в незабавен порядък са приложили нужните ограничения и качеството на питейната вода бързо е нормализирано. Добрата вест в тази ситуация е, че на никое място няма регистрирани случаи на чревни инфекции и разстройства, макар надвишеното наличие на колиформи в питейната вода.

Има и две неприятни новини. Първата от тях е, че синоптиците предвиждат дъждове през цялата започваща през днешния ден седмица, които могат да покачат равнищата на подпочвените води и да провокират замърсяване на водоизточниците. Виновник за следващия дъждовен интервал още веднъж е средиземноморски циклон, който ще дефинира времето над цялата страна.

Втората неприятна вест идва от РЗИ. От инспекцията оповестяват, че от 1 до 31 август лабораторията при РЗИ-Пазарджик ще прекрати приемането на проби за надзор по химични и микробиологични индикатори на води, в т. ч. питейни, от локални и ведомствени водоизточници, минерални, от плувни басейни. От Здравната ревизия се извиняват за това спиране в работата на лабораторията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР