Предписания за предприемане на засилени мерки за чистотата на атмосферния

...
Предписания за предприемане на засилени мерки за чистотата на атмосферния
Коментари Харесай

Запалиха печките! Пловдив пак диша мръсен въздух ТАБЛИЦА

Предписания за предприемане на засилени ограничения за чистотата на атмосферния въздух изпрати до кмета на Пловдив Здравко Димитров шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.

В качеството си на надзорен орган екоинспекцията упорства общината да приложи незабавно бързоефективни ограничения, с цел да редуцира и предотврати в оптималната степен замърсяването на въздуха през към този момент почналия отоплителен сезон. Екоинспекцията предлага на община Пловдив да реализира засилен надзор при осъществяването на строителни и ремонтни действия, да поддържа чистотата на общинската инфраструктура, да предприеме дейности за усъвършенстване на транспортната организация. Общината е належащо да насочи напъните си и към семействата, употребяващи твърдо гориво в посока на замяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В действен порядък тя би трябвало да регистрира осъществените дейности и резултата от тях пред екоинспекцията.



Повод за предписанията е направеният разбор от страна на екоинспекцията на главните индикатори за чистотата на атмосферния въздух, които се наблюдават – фини прахови частици (ФПЧ10), озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и други Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се записват непрекъснато в 2 пункта в границите на град Пловдив: в автоматизирана измервателна станция (АИС) „ Каменица” – градски фонов пункт и в АИС „ Тракия “ – транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са ФПЧ10, като нормата за средноденонощната им централизация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се следят превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици. Анализът сочи, че има корелация сред това повишение и следените по-ниски температури същите дни, респективно - засиленото потребление на битово отопление, което е главния източник на влошеното качество на въздуха. Среднодневни превишения по индикатор ФПЧ10 са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни - в АИС „ Тракия “. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона сред 51,62 и 73,02 µg/m3. На този стадий няма превишения по останалите индикатори за положението на въздуха.

РИОСВ-Пловдив регулярно изпраща цялата набрана налична информация от пунктовете за мониторинг, ситуирани на територията на общината към община Пловдив, като в систематизиран тип тя се разгласява на следния линк, откъдето могат да се осведомят и заинтригуваните жители.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР