Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът

...
Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът
Коментари Харесай

Васил Велев: Планът за реформи се преформатира в антикризисни мерки

Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява.... Планът за промени, които да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, се преформатира в антикризисни ограничения, т.е. няма да вършим промени, а ще има антикризисни ограничения. Въпросът е каква е рецесията. Това съобщи пред БНР ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Според него рецесията се състои в голямата инфлация.

Велев беше безапелационен, че главната мярка за бизнеса би трябвало да е компенсиране на високите цени на електрическата енергия:

" Това е първата, втората и третата мярка. И още - отново същото, три пъти, с цел да стане ясно какъв брой значимо е това. Това ще докара до прекъсване на обедняването, тъй като тази висока инфлация води до това, че със същите пари хората могат да си купят по-малко неща - както с настоящите заплати, по този начин и със спестените в банките 100 милиарда лв., които към този момент са 85 милиарда лв.. 15 милиарда лв. са отпътували, инфлацията ги е изтрила. Ако не вземем тези ограничения, за които ние настояваме, ще стане по този начин, че след още няколко месеца ще изтрие още 10-ина милиарда лв..

" В актуализацията на бюджета няма заложен механизъм и средства за продължение на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Не е написано и по този метод не е обезпечено. Има импортиран един проектозакон за изменение на Закона за енергетиката. Доста общи са текстовете там, тъй че да няма гаранции, че това ще се осъществя. В същото време се изсипват едни 2 милиарда лв. (за антикризисните ограничения на държавното управление - б.р.), които са нефокусирани. Те не са ориентирани към най-нуждаещите се, а в съвсем всички случаи са ориентирани към всички. Има още скрити 5 милиарда лв., които са като дотация за всички, а освен за нуждаещите се, в плана за решение на КЕВР. Там с 1 милиарда лева се субсидира парното на всички и с още 4,2 милиарда лева се субсидира електрическата енергия - още веднъж за всички. По този метод се минира опцията стопанската система у нас да работи на конкурентни цени ", разяснява още ръководителят на АИКБ.

По думите му тази дотация най-после я заплащат работещите хора в заводите и предприятията, тъй като " техният ток е безценен и предприятията стават неконкурентоспособни и колкото повече пари се заплащат за ток, толкоз по-малко пари остават за заплати и за тяхното нарастване ":

" Евтиният ток на хора с благоприятни условия и евтиното парно на софиянци го заплащат работещите хора в заводите. Няма по какъв начин с това да се съгласим ".

Васил Велев дефинира като " легенда " изказванието, че " Газпром " е прекратил доставките на газ за България:

" Защо не ги спря на Италия, Германия, Франция. Трябваше да създадем заплащанията по метода, по който те предложиха. Договорът не е преустановен, а в него има уговорка " Вземи или заплати ", т.е. през декември може да се окаже, че би трябвало да плащаме стотици милиони, без да сме потребили този газ ".

Според него България продължава да използва съветски газ, само че посредством медиатори, " вместо непосредствено - на по-добра цена ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР