Предложения за постигане на европейска независимост от руските изкопаеми горива

...
Предложения за постигане на европейска независимост от руските изкопаеми горива
Коментари Харесай

Ето как Урсула фон дер Лайен ще спасява Европа от руски газ

Предложения за реализиране на европейска самостоятелност от съветските изкопаеми горива много преди 2030 година бяха показани от Европейската комисия през днешния ден. За начало ще се преглеждат варинти за природния газ, поради нашествието на Русия в Украйна, се показва в известие на Европейска комисия.

Планът обрисува и поредност от ограничения в отговор на възходящите цени на силата в Европа и за попълване на газовите ресурси за идната зима.

Европа е изправена пред покачване в цените на силата от няколко месеца, само че в този момент несигурността във връзка с доставките изостря казуса, отбелязва изпълнителният орган на Европейски Съюз.

Планът " REPowerEU " си слага за цел да диверсифицира доставките на газ, да форсира разпространяването на възобновими газове и да размени природния газ в производството на отопление и електрическа енергия. Това може да понижи търсенето в Европейския съюз на съветски газ с две трети преди края на годината, съгласно Брюксел.

" Трябва да станем самостоятелни от съветския нефт, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на снабдител, който недвусмислено ни заплашва. Трябва да действаме в този момент, с цел да смекчим въздействието от възходящите цени на силата, да диверсифицираме доставките на газ за идната зима и да ускорим прехода към чиста сила ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През октомври предходната година Комисията показа " Инструментариум за цените на силата " (Energy Prices Toolbox) - набор от ограничения, които да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите консуматори, включително  директна помощ, данъчни облекчения, унищожаване на Данък добавена стойност. Те остават значима рамка за националните ограничения.

Днес Комисията показа спомагателни оферти, потвърждаващи опцията за контролиране на цените при изключителни условия и определяйки по какъв начин страните членки могат да преразпределят приходите от високи облаги в енергийния бранш и търговията с излъчвания към потребителите.

Правилата на Европейски Съюз за държавна помощ също оферират на страните членки благоприятни условия да дават краткосрочна поддръжка на компании, наранени от високи цени на силата,  и за понижаване на рисковете по отношение на тях от съмненията на цените на силата в средносрочен и дълготраен проект.

Комисията също по този начин ще се съветва с страните членки по отношение на потребностите и обсега на нова краткотрайна спешна рамка - даване на държавна помощ за компании, изправени пред високи разноски за сила.

Комисията има намерение да показа до април законодателно предложение, изискващо подземните газови складове на Европейски Съюз да бъдат запълнени на най-малко 90 % до 1 октомври всяка година.

Комисията продължава следствието на пазара на газ в отговор на опасенията за евентуално нарушение на конкуренцията от страна на оператори и изключително от Газпром.

Ще бъдат оценени разновидностите за усъвършенстване на дизайна на пазара на електрическа енергия, като се вземе поради окончателния отчет на Агенция за съдействие сред националните енергийни регулатори (ACER), както и други отчети по отношение на изгодите и минусите на различните механизми за ценообразуване, с цел да се поддържа налична цена на електрическата енергия, без да се нарушава доставките и спомагателни вложения в зеления преход, показва Европейска комисия.

Поетапното унищожаване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да стане много преди 2030 година За задачата Комисията предлага да се създаде проект REPowerEU, който ще усили устойчивостта на цялата енергийна система в съюза, основана на два стълба: 

- Диверсификация на доставките на газ посредством усилване на втечнения газ и вносен тръбен газ от неруски снабдители. По-големи количества биометан и възобновими източници, произвеждане и импорт на водород.

- По-бързото понижаване на потреблението на изкопаеми горива в домовете, постройките, индустрията и енергийна система посредством повишение на енергийната успеваемост, увеличение на възобновимите енергийни източници и електрификация и справяне с проблематичните места в инфраструктурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР