Предложението на руския експортьор на газ, компанията „Газпром“ за продължаване

...
Предложението на руския експортьор на газ, компанията „Газпром“ за продължаване
Коментари Харесай

Витренко във Фейсбук: Продължаване на действащия транзитен договор с Газпром не устройва Нафтогаз


Предложението на съветския експортьор на газ, компанията „ Газпром “ за продължение на настоящият контракт за пренос на газ през украинска територия след 2019 година не устройва „ Нафтогаз Украйна “, защото документът не дава гаранции за запълване на украинската тръба. Това написа на страницата си през днешния ден, 22 януари в обществената мрежа Facebook изпълнителният шеф на „ Нафтогаз “ Юрий Витренко от Брюксел.

„ В какво е казусът с продължаването на сегашния контракт? Освен несъответствието с европейските правила в интерпретацията на „ Газпром “ този контракт не съдържа никакви гаранции за количествата за пренос, т.е. след довеждане докрай на строителството на „ Северен поток 2 “. „ Газпром “ може да понижи преноса през Украйна до нула, даже в случай че договорът бъде удължен през последващи години “, написа той. Витренко изяснява също по този начин, че украинската компания счита за недопустимо настояването на „ Газпром “ за възобновяване на „ салдото “ в връзките посредством отвод от украинската компания от опитите за условие на дълга съгласно решението на арбитражния съд в Стокхолм.

Освен това Витренко показва мнение, че за пръв път украинската страна и Европейска комисия са имали единна позиция.

Припомняме, че на 21 януари в Брюксел се организираха тристранни съвещания сред Русия, Европейска комисия и Украйна, на която бяха обсъждани въпросите по договорите за доставка и пренос на природен газ през украинска територия след 2019 година Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин съобщи, че Москва предлага продължение на настоящият контракт за преноса на газ, само че Киев е подготвен да подписа контракт единствено по нови правила, които да дават отговор на европейските условия.

Пред публицисти заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович сподели, че резервират опасенията си във връзка с „ Северен поток 2 “. „ Що се касае до въпроса за „ Северен поток 2 “, вие знаете добре позицията на Европейска комисия. Нашите опасения се резервират, изключително във връзка с задачите на Енергийния съюз, във връзка с задачите на диверсификацията и по тази причина настояваме за цялостна съгласуемост с европейското законодателство “, сподели Шефчович. Той добави също по този начин и визията във връзка с поправките в газовата инструкция, т.е. за разпространяване на европейските правила и върху морските газопроводи.

Следващите тристранни договаряния се чака да бъдат през месец май. Експертите въпреки всичко са безапелационни, че е реализирано частично доближаване на позициите. В случай, че напролет не бъдат реализирани единодушия и не се открият нови допирни точки, може да се стигне до изостряне на позициите през есента, т.е. в навечерието на новия отоплителен сезон. Никой обаче не се наема да прави по-трайни прогнози, заради задаващите се политически промени в Европа, а и в Украйна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР