Предложената от здравното министерство антилобистка поправка в Закона за обществените

...
Предложената от здравното министерство антилобистка поправка в Закона за обществените
Коментари Харесай

Кабинетът спаси скандално частните болници от обществените поръчки

Предложената от здравното министерство антилобистка корекция в Закона за публичните поръчки, която щеше да задължи частните лечебни заведения да го ползват, не съумя да стигне даже до Народното събрание. Промяната в закона е изпаднала по извънредно абсурден метод от текста с цената на изцяло погрешно прессъобщение, публикувано от държавната пресслужба. На 7 октомври след съвещанието на кабинета, от Министерски съвет оповестиха публично, че планът за промени в Закона за публичните поръчки е признат и частните лечебни заведения, финансирани над 50% с обществени средства, към този момент ще ползват закона. Във импортирания в Народното събрание законопроект обаче за лечебните заведения няма и дума, сподели инспекция на " Сега ". 

Промяната в Закона за публичните поръчки и включването на частните лечебни заведения в кръга на възложителите по него бе стартирана от здравното министерство след абсурда към оставката на шефа на НЗОК Дечо Дечев и откритите рекордни разлики в цените на медикаментите в частните и държавните лечебни заведения. Дечев даде образец с продукта за онкологични болести " Пеметрексед ", при който цената е варирала от 129 до 1063 лева В топ 10 на цените са единствено частни лечебни заведения, които не ползват Закона за публичните поръчки, изясни тогава шефът на НЗОК. В разгара на абсурда някогашният здравен министър Кирил Ананиев разгласи, че практиката частните лечебни заведения да не ползват Закон за обществените поръчки опонира на европейското законодателство. Ананиев загатна, че изключването на частните лечебни заведения от кръга на задължените да обявяват поръчки лица е позволено неслучайно през 2016 г. и не е попадало автентично във импортирания от кабинета план. Според въпросната корекция, прокарана от депутати от разнообразни партии и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, лечебни заведения с над 2/3 частно присъединяване не са възложители на поръчки, независимо от това дали получават над 50% от приходите си от обществени фондове. 

В осъществяване на поетия ангажимент някогашният здравен министър Ананиев е внесъл съответни текстове във финансовото министерство по готвения от тях план за промени в Закона за публичните поръчки, излиза наяве от претекстовете към първичния вид на плана. Ананиев предлага изключението за частните лечебни заведения да отпадне и вместо това да се вкара общо предписание лечебните заведения да имат статут на възложители без значение от собствеността, в случай че най-малко 50% от приходите им идва от обществени източници на средства. Тази смяна не просто е включена в плана от МФ, само че е показана като съществена причина за импортираните промени в закона. " Неприлагането на закона при възлагане на лекарствени продукти не разрешава да се съблюдават правилата на гласност и бистрота, свободна и лоялна конкуренция и правилото за дейно разходване на обществени средства. Отсъствието на конкурентен асортимент при възлаганията за приемане на " стопански най-изгодната оферта ", въздейства върху цената на услугите, предоставяни на ползвателите на болнична или извънболнична помощ ", се акцентира в оповестената на уеб страницата на МФ частична оценка за въздействието от законовите промени. 

В Министерския съвет всички тези причини и съответните текстове в закона са се изпарили, заяви пръв уеб сайтът " Право и здраве ". От оповестената стенограма от съвещанието не излиза наяве нищо като се изключи това, че точката е призната на вносител. Това значи, че по плана е имало забележки и е върнат на вносителя за доработване. След тази доработка всички текстове от плана, свързани с частните лечебни заведения, са изчезнали. Не е ясно дали България няма да бъде глобена за неспазване на европейското законодателство след следващата лобистка отстъпка за частните лечебни заведения. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР