Окръжен съд – Търговище уважи искането за по-лека мярка за

...
Окръжен съд – Търговище уважи искането за по-лека мярка за
Коментари Харесай

Съдът с решение за един от кметската ОПГ в Омуртаг

Окръжен съд – Търговище почете настояването за по-лека мярка за неотклонение от " Задържане под стража ", във връзка с Джафер Ешрефов (35-годишен, неосъждан).

На лицето е повдигнато обвиняване за това, че в интервала от началото на 2019 година досега е взел участие в проведена незаконна група в гр. Омуртаг и на територията на общината за осъществяване в съгласие в страната на закононарушения по член 282 (Престъпления по служба) и други от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване " Лишаване от независимост " повече от три години. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица.

На 25 април тази година Оценка за съвместимост - Търговище дефинира по-леката мярка за процесуална насила от " Задържане под стража ", а точно " Домашен арест ", вземайки поради претърпяната интервенция и нуждата от рехабилитация.

Варненският апелативен съд анулира определението за взетата от Окръжен съд – Търговище мярка за неотклонение " домакински арест “ и вместо това постанови " задържане под стража “. Определението на първата инстанция бе обжалвано от юристите на обвинения с искане за по-лека мярка, до момента в който с митинг прокуратурата настоя за задържане под стража.

При осъществената нова преценка на събраните до този миг доказателства, през днешния ден правосъдният състав счете, че догатката за съпричастност към закононарушението към момента не е разколебано или отслабено. Реалната заплаха да извърши ново закононарушение също не е отпаднала.

От друга страна съдът регистрира здравословното положение на обвинения, което към сегашния миг е такова, че не разрешава продължение на престоя му в следствения арест. Изготвена е и съдебномедицинска експертиза, от която е видно, че няма данни за настъпили следоперативни затруднения.

Вещите лица са показали също, че настоящото здравословно положение на обвинения не му пречи нито да пътува, нито да организира възстановителните мероприятия в изискванията на болнично заведение, като в заключението е категорично посочено, че възстановителният интервал може да бъде удължен в МИ на Министерство на вътрешните работи София или в сходна болница.

Въпреки това обаче, в интервала от 07.05.2024 година до през днешния ден, обвиненият не е превозен в болнично заведение, а в здравната документи по делото е посочено, че е налице болежка, оток и нараснала местна температура. Всички тези условия стимулират днешния правосъден състав да промени мярката му за неотклонение в по-лека " Домашен арест “, която ще се извършва в следена електронна среда. В изискванията на домакински арест обвиненият ще може след надлежно позволение да продължи характерната рехабилитация и сполучливо следоперативно възобновяване.

Определението на Окръжен съд – Търговище предстои на обжалване и митинг в тридневен период пред Апелативен съд – Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР