Предлагат промени на такса сградна инсталация.Да отпадне възможността с решение

...
Предлагат промени на такса сградна инсталация.Да отпадне възможността с решение
Коментари Харесай

Предлагат промени на такса сградна инсталация

Предлагат промени на такса сградна апаратура.

Да отпадне опцията с решение на притежателите в постройка – етажна благосъстоятелност да бъде закрепен % топлинна сила, предан от сградна апаратура.

Това оферират от Комисията за защита на конкуренцията, която е приела Секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане, транспорт, доставка и дялово систематизиране на топлинна сила в Република България.

В разбора е изработен обзор на относимата нормативна уредба, открита е структурата на пазарите, главните участници на всеки от тях, бариерите за нахлуване на нови участници, посочени са особеностите в метода на действие на всеки един от отвесно обвързваните пазари на топлинна сила.

Комисията смята, че конкуренция сред производители на топлинна сила за задачите на централното топлоснабдяване не съществува, защото тази активност се прави главно от топлопреносни предприятия, които имат лицензия за произвеждане на топлинна сила в границите на своята обособена територия

Различните сдружения за дялово систематизиране оперират с разнообразни марки уреди, като комбинацията от разнообразни марки самостоятелни разпределители, топломери и водомери води до нужда от преокомплектоване на инсталациите на клиентите в сходство с марките уреди, които топлинният счетоводител може да отчит а. Така може да се стигне до обстановка, в която, с цел да сменят обслужващото ги сдружение за дялово систематизиране, клиентите би трябвало да подменят наличните при тях уреди за дялово систематизиране за отопление.

Липсата на подробна информация в уеднаквен указател по отношение на марките уреди, с които могат да оперират сдруженията за дялово систематизиране, основава усложнения за осведомения избор на клиентите.

Като проблем може да бъде обсъждано и събитието, че контролираната от КЕВР пределна цена се дефинира за дълъг интервал, в който могат да настъпят съществени промени в ценообразуващите детайли.  Такава смяна се следи в границите на оценения интервал, като на 05.08.2019 година e регистриран спад в цената на едро на природния газ. Предвид процедурата обаче актуализирането на цените на топлинната сила се отразява на по-късен стадий, което може да сътвори неустановеност в бранша както за топлофикационните сдружения, по този начин и за техните клиенти.

„ Що се касае за случаите, когато клиентите заплащат на равни месечни вноски или въз основа на планирана консумация, то смяната в цената на топлинната сила за съответния отоплителен сезон преди неговия край би основала особени усложнения, изключително ако не е осъществено равнене все още на смяна в цената “, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Също по този начин, заплащането на месечните сметки за потребена топлинна сила за огромна част от потребителите се прави по планирана консумация, което от една страна основава предпоставки за съмнение към топлофикационното сдружение, а от друга се получават обстановки, в които клиентът се принуждава да кредитира сдружението или противоположното.  Преминаването към сметки въз основа на действителната месечна консумация за всички клиенти, по мнение на интервюираните сдружения, би оказало забележителен позитивен резултат върху тяхната активност, е един от изводите в отчета.

Събраната в хода на изследването информация сподели, че загубите на топлофикационните сдружения по преносната мрежа са приблизително към [20-30]%, като има сдружения, при които този % доближава до към [40-50]%, което е съвсем половината от създадената топлинна сила. Данните за плануваните и осъществени вложения от топлофикационните сдружения в страната демонстрират, че същите не извършват на [90-100]% плануваните поправки, даже има интервали, когато съвсем не са правили такива, и надлежно не поддържат в задоволителна степен преносната си мрежа.

След разбор на отговорите на интервюираните лица,  комисията смята, че са налице основни бариери от икономическо естество за нахлуване на нови участници при производството на топлинна сила за задачите на централното топлоснабдяване.  Така да вземем за пример в отговора си до Комисия за защита на конкуренцията „ Топлофикация Русе ” АД и „ Топлофикация София ” ЕАД сочат, че присъединяване на този пазар е обвързвано с огромни вложения, чиято възвращаемост във времето е мъчно определима заради обстоятелството, че КЕВР би могла да трансформира едностранно нормативно откритата възвръщаемост на инвестицията, което основава чувство за неустановеност у евентуалните вложители.

Видно от събраните доказателства, за създаване и поддръжка на нови индустриални мощности са нужни вложения в забележителен размер, които биха се отразили върху цената на топлинна сила за крайни клиенти и тя би станала неатрактивна за крайните консуматори . От гореизложеното може да се направи извод, че събираемостта на вземанията на клиентите на топлофикационните сдружения за доставена топлинна сила през оценения интервал е над [80-90]%, даже при шест от сдруженията е над [90-100]%. Изключение прави „ Топлофикация – Враца ” ЕАД, където е в границите [90-100]%. Събираемостта е релативно постоянна през проучвания интервал, като при някои сдружения се следи намаляване – „ Топлофикация – Враца ” ЕАД, „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД, а при други – покачване – „ Топлофикация Разград “ АД, „ Топлофикация-ВТ ” АД, „ Топлофикация-Сливен ” ЕАД, „ Топлофикация Русе “ АД,, „ Топлофикация София “ ЕАД, „ Топлофикация Плевен “ ЕАД.

Увеличаването на събираемостта на сдруженията до известна степен се дължи на понижаване броя на клиентите и назад – намаляването на събираемостта е в директна взаимозависимост от увеличение броя на клиентите.

Анализът откри някои проблеми от конкурентноправен темперамент.

По отношение на пазара на произвеждане на топлинна сила Комисия за защита на конкуренцията установи, че съществена причина за неналичието на конкуренция са икономическите бариери, включващи висок размер на началните вложения и дълъг интервал на тяхната възвръщаемост.

Във връзка с преноса на топлинна сила Комисия за защита на конкуренцията е идентифицирала в практиката си конкурентноправни проблеми по отношение на присъединението на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа, посредством едностранно налагане от страна на  топлофикационните сдружения на нелоялни търговски условия на клиентите и  поемането на спомагателни отговорности.

По отношение на пазара на доставка на топлинна сила Комисията е открила, че предлаганите от топлопреносните предприятия отстъпки и маркетингови тактики биха могли да съставляват конкурентноправен проблем. Така да вземем за пример фиксирането на пределни цени за отопляема повърхност или размер, или за подгрев на 1 м3 гореща вода, може да окаже отрицателно влияне на обвързвания пазар на дялово систематизиране.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР