Предизвикателствата се оказаха твърде много. Самоиронично, ако трябва да определя

...
Предизвикателствата се оказаха твърде много. Самоиронично, ако трябва да определя
Коментари Харесай

София Владимирова: Ограниченията и забраните не могат да бъдат борба с дезинформацията

" Предизвикателствата се оказаха прекалено много. Самоиронично, в случай че би трябвало да дефинира този мандат, той не беше отегчителен. " Това сподели пред БНР членът на Съвета за електронни медии София Владимирова, чийто мандат изтича.
Владимирова счита, че и идващите членове на Съвет за електронни медии " ще чуят по собствен адрес, че са бухалки ".

" В тази медийна комисия (в Народното събрание – бел. ред.) се чуват странни упреци против Съвета за електронни медии, да вземем за пример, че нашите отчети били цялостни с регулаторни нелепости. Ако депутатите намират, че Съвет за електронни медии извършва " регулаторни нелепости ", то напълно в техните ръце е да сменят закона и да се обосноват за какво ", разяснява София Владимирова в предаването " Преди всички ".

" Това фриволно отношение към Закона за радиото и малкия екран в действителност не демонстрира, че желаеме действителна смяна, която да отразява времето, в което живеем, трендовете, на които ставаме очевидци ", сподели още Владимирова.

Във връзка с мандата на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков София Владимирова означи:

" Към оня миг това беше практичният избор . Беше човек, който беше работил вътре в Българска национална телевизия към непредвиденото преустановяване на мандата на Константин Каменаров. Изнесоха се данни, които бяха шокиращи към оня миг - за финансовото положение на малкия екран. Тогава се разгласи, че тя съвсем е във банкрут. От всички, които се явиха на оня конкурс тогава, тази кандидатура ми се стори най-земна, най-адекватна към оня миг. Ако съм позволила неточност, тази неточност е персонално моя, тя не ми е подбудена . "

" Съвет за електронни медии има правото да избира генералния шеф, само че няма никакъв механизъм, в случай че види във времето на неговия мандат, че нещо не работи, че нещо не се случва по верния метод, да има опция за глоба, не приказвам за финансова глоба, обвързвана със Закон за радиото и телевизията. По отношение на този вид отчетност на процедура регулаторът е оставен без никакъв механизъм да влияе на медиите под негов контрол . "

Медийната просветеност би трябвало да се залага като държавна политика , счита София Владимирова, която направи прилика сред битката с дезинформацията и битката с Covid, като посочи, че рестриктивните мерки, възбраните и рестрикциите могат да са единствено краткотрайна мярка , само че не могат да решат казуса.

" Всички знаем реакцията на затварянето, на строгите ограничения до каква степен докара. Това не може да бъде битка с дезинформацията . Трябва да мислим в вероятност, да залагаме медийна просветеност като държавна политика, да учим децата, възрастните хора по какъв начин да употребяват медиите. Забраните, рестриктивните мерки и всичко, с което се стремим да ограничим един недотам правилен информативен поток, в случай че не го виждаме в обичайните медии, технологиите ни оферират задоволително богати благоприятни условия да стигнем до тази информация и да я прочетем безрезервно , без разбор. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР