Предизборно или по повелята на Брюксел нова вълна на саниране

...
Предизборно или по повелята на Брюксел нова вълна на саниране
Коментари Харесай

Новото саниране - отново безплатно, но... с повече от едно наум

Предизборно или по повелята на Брюксел нова вълна на саниране е на път да обхване страната. Цели 1.7 милиарда лева, че и повече, са плануваните за тази работа. Ще има и съфинансиране, само че се разискват четири механизма, по които то да бъде обезпечено по този начин, че жителите да не заплащат непосредствено от джоба си.

През седмицата районният министър Петя Аврамова изясни, че към момента има усложненията при включването на притежателите на жилища в Националната стратегия за енергийна успеваемост. Причината е в различията посред им. Важен миг е, че етажната благосъстоятелност би трябвало да записва свое съдружие, с цел да може да кандидатства по програмата, само че хората без пари малко ги греят бъдещите изгоди от санирането на блока.

Така или другояче, на този стадий страната към момента умува по какъв начин да изразходва тези близо два милиарда и какво да е съфинансирането от притежателите в кооперациите. Всъщност един от разработваните разновидности е основаването на народен фонд за декарбонизация. Тази концепция бе предоставена за разглеждане от Министерството на енергетиката още през лятото под името „ Национална тактика за подкрепяне обновяването на сградния фонд на България до 2050 година “. Амбицията е да бъдат санирани 60 % от жилищните и 17 % от нежилищните здания, което да докара до 7329 GWh спестена сила годишно.

На процедура, с помощта на въпросния фонд е допустимо цялата интервенция още веднъж да излезе гратис за хората от блоковете като при предходната стратегия. Правителството така и така е развързало предизборно кесията, тъй че няма да е изненада, в случай че в края на годината реши да задели и български пари за енергийната успеваемост. Лошото е, че предходния път резултатът не бе еднопосочен. Вярно е, че не малко кооперации бяха актуализирани гратис, само че и редица жители не останаха удовлетворени от претупаната и мърляво свършена работа. Имаше паднали облицовки и ред други проблеми, само че пък изпълнителите (които съумяха да се вредят) направиха огромните си удари и ще помнят тази държавна берекет години наред. Някъде цените самоуверено се приближиха до тези на новото строителство, а разследваните за измами бяха единици.

Разглеждат се и други три разновидността за старт на санирането, като се търсят и три резултата от осъществяването на ограниченията – обществен, стопански в изискванията на рецесия и екологичен, посочи Аврамова. Нагласите са с отпуснатите средства в този момент да бъдат актуализирани към 2000 жилища.

Изпълнението на програмата ще стартира през 2021 година с многофамилни здания, които към този момент са сключили контракти с общините и документите им са утвърдени в Българската банка за развиване. В момента има над 3000 чакащи блокове. Според районното министерство, посредством новите схеми за поддръжка към този момент ще може да се санират освен жилищни блокове, само че и еднофамилни къщи. Процедурите евентуално ще са сходни, като също ще има финансиране от страна на притежателите.

Поуките от предходните стратегии

Властта може и да е подготвена да раздава пари (особено напоследък), само че е значимо и дали си е взела някакви поучения от неблагополучията при предходните стратегии. Сериозни рецензии тогава имаше и от строителния отрасъл. Най-вече поради качеството на осъществяваните поправки. Уж някъде трябваше да се направи капитален ремонт като се подмени напълно ВиК и електроинсталацията, както и топлофикационната система. Заедно с това да се слагат примерно слънчеви панели на покрива, както и да се изследват фундаментите на постройката и всяка плоча за пропуквания или разяждане. Вместо това блоковете всеобщо бяха изолирани единствено с фибран и стиропор, без даже да се смени дограмата. Което по никакъв метод няма да удължи самия им живот. Прогнозите са, че като цяло експлоатационният живот на панелките у нас ще е към 50 години. При някои този период към този момент отива към края си и огромната въпросителна е докога те ще са годни за живеене. Подобни планове мъчно се намират и за обновените здания. Според стандартите на Европа жилищата би трябвало да доближат равнища на енергийна успеваемост от клас А или по-високи. В България обаче, без слагане на термопомпи или слънчеви панели, обновените блокове едвам го докараха до клас Б. В страната през днешния ден има една единствена постройка, отговаряща на всички европейски критерии за енергийна успеваемост от клас А. Става дума за Техническия университет в София, освежен по специфичен план и с сложени ВЕИ източници на сила, съвременна дограма и качествена изолираност, напомнят строителните експерти.

Хората от сектора останаха озадачени и за какво не бе направено енергийно проучване преди и след ограниченията за саниране, с цел да се види какви са енергийните спестявания. Това е повода и до момента да не е изцяло явен резултатът от отпуснатите 2 милиарда лв. наши пари при предходната стратегия.

Амбициите на Европа

Европейската комисия разгласява наскоро своята тактика „ Вълна на саниране “. В Брюксел са си сложили за цел най-малкото да бъде подсилен процентът на тази активност през идващите 10 години, тъй че да се реализира по-висока енергийна и ресурсна успеваемост. До 2030 година е допустимо да бъдат санирани 35 милиона здания и да се основат до 160 000 спомагателни екологосъобразни работни места в строителния бранш, пресмята комисията. Според нея към 1% от постройките на Стария континент се обновяват всяка година, което е незадоволително за упоритостта доникъде на този век той да стане климатично безпристрастен. Сега точно на постройките се дължат към 40 % от потреблението на сила в Европейски Съюз и 36 % от излъчванията на парникови газове.

Като се има поради, че близо 34 милиона жители на Европа не могат да си разрешат да отопляват обикновено домовете си, обществените политики за поощряване на енергийно ефикасното саниране също съставляват мярка против енергийната беднотия, спомагайки за понижаване на сметките за сила, изясняват от Брюксел. Оттам даже приветстваха напъните на България за ускорение на процесите по саниране. Само де не забележим на следващия ден по какъв начин някои служители или преуспели "наши " предприемачи са обновили палатите си с европари, прехвърляйки ги на водачи и небогати родственици, да вземем за пример.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР