Предишният състав на прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет е

...
Предишният състав на прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет е
Коментари Харесай

Предишният състав на прокурорската колегия е отказал да образува дисциплинарка срещу Борислав Сарафов

Предишният състав на прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет е отказал да образува дисциплинарна инспекция против сегашния заместител - основен прокурор Борислав Сарафов, заяви " Капитал daily ".

Сарафов е единствен претендент за шеф на Националната следствена работа, като изборът е плануван за тази сряда. От мнението на комисията по професионална нравственос, направено по отношение на процедурата, оказва се, че през март Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) се е самосезирал по медийни изявления за твърдени нарушавания, осъществени от зам. основния прокурор.

Срещу Сарафов имаше два сигнала - от следовател от Националната следствена работа, и от полицайки от ГДБОП.

Най-вероятно решението на прокурорската гилдия е обвързвано със конфликта на Сарафов със следователите от Националната следствена работа, работили по следствието за жп злополуката в Хитрино. Тогава следователят Страхил Каменички заведе гражданско и наказателно дело против Сарафов за засегнатост, само че съдът отхвърли да го преглежда.

Една година по-рано проверяваща полицайка от ГДБОП също се оплака от извършен от Сарафов напън от делото за данъчни закононарушения, водено против притежателите на строителната компания " Агромах ", само че казусът завърши без последици за дясната ръка на Цацаров.

В началото на май 2017 година инспекцията на ИВСС завършва със умозаключение, че

Сарафов е уязвил престижа на правосъдната власт и не е извършил служебните си отговорности .

ИВСС взима решение да внесе в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против заместника на Сотир Цацаров. След като предлагането престоява месец и половина в правосъдния съвет, то влиза в дневния ред на прокурорската гилдия на съвета.

Името на Сарафов обаче не се показва на никое място. Точката е завършена като " предложение от Инспектората към Висш съдебен съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване, класифицирано с гриф " за служебно прилагане ".

Прокурорската гилдия взима решение да върне предлагането на ИВСС с искане да разсекрети преписката. След три седмици, на 19 юли, правосъдният инспекторат още веднъж връща предлагането за дисциплинарно произвеждане против Сарафов с уточнението, че няма по какъв начин да го разсекрети.

Висш съдебен съвет се произнася по случая чак при започване на септември, като отхвърля да образува произвеждане против заместника на Сотир Цацаров. Какви са претекстовете за това не е ясно.

Кой е Борислав Сарафов

Преди да стане заместител на основния прокурор, Сарафов беше измежду тримата претенденти за началник на прокуратурата, дружно със Сотир Цацаров и Галина Тонева. Не е известно какъв брой гласа получи Сарафов, тъй като тогава беше гласуван само Сотир Цацаров, който получи нужните 17 гласа. След това той предложения съперника си за негов заместител.

Преди да взе участие в конкуренцията за основен прокурор, Сарафов беше първият административен началник на Специализираната прокуратура.

Преди това той е работил във Върховната касационна прокуратура (ВКП) отпред на отдел за битка с проведената престъпност. Работил е по редица знакови каузи като тези против Братя Галеви, Златомир Иванов-Златко Баретата, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, прокурорите Тома Томов и Димитър Викентиев и други.

Сарафов приключва право във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи през 1995 година Веднага по-късно стартира работа като следовател в София. Последователно е бил зам. областен прокурор в Сливница, прокурор в Окръжна прокуратура - София, зам. апелативен прокурор на София. През 2007 година е командирован във ВКП.

Сарафов беше претендент и за член на правосъдния съвет изборите тази година, само че след диалог с Цацаров се отдръпна.

Ако бъде определен Сарафов, ще стане началник на следователите от Национална следствена служба, които през февруари се оплакаха от неприемлив напън от него по делото за детонацията в гара Хитрино. Директорът на Националното разследване е със статут на заместител основен прокурор по следствието и има петгодишен мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР