Предимно възрастни хора и твърде малко лекарски кабинети - такава

...
Предимно възрастни хора и твърде малко лекарски кабинети - такава
Коментари Харесай

В германските села: дори и премия от 55 000 евро не може да привлече нови лекари

Предимно възрастни хора и прекомерно малко лекарски кабинети - такава е действителността в доста от селските райони на Германия. В Бранденбург не могат да намерят нови лекари - макар награда в размер на 55 000 евро.

Андреас и Марион на драго сърце живеят на село. В селскостопанския си двор отглеждат няколко овце и кокошки, хранят и голям брой котки. Домът им е ситуиран посред гората, на 20 минути път от града. Истинска идилия.

" Проблем е обаче извършването на покупки. Резервоарът на колата би трябвало да е постоянно цялостен. Дори и пожарната се нуждае от най-малко половин час, до момента в който стигне до нас ", споделя Андреас Тренкер.

Когато даже няма кой да ти издаде рецепта

Животът на село си има своите компликации. Отскоро към тях се добави и тази: в близкото градче Любен към този момент съвсем няма лекари. Четирима от общопрактикуващите лекари в града закриха кабинетите си, което остави към 6000 пациенти без здравно обслужване.

И Андреас наскоро се оказал пред вратата на към този момент затворен кабинет. " На вратата висеше табелка, че е затворен вечно. Нуждаех се от направление, а по другите места не те одобряват по този начин елементарно, щом не си техен пациент ", споделя той. В последна сметка въпреки всичко имал шанс - тъй като е диабетик, получил достъп до профилиран кабинет. Многобройни други поданици на окръг Даме-Шпреевалд, югоизточно от Берлин, обаче към момента не престават да търсят доктор. Марион Тренкер също е една от тях. " Мога единствено да се надявам, че ще остана здрава “, споделя 62-годишната жена. " Засега съм добре, тъй като нямам съществени здравословни проблеми, само че отвреме в точния момент въпреки всичко ми би трябвало по някое направление за лекар-специалист ", споделя тя.

Хората приказват, че лекарските кабинети в Любен отпращали даже частно обезпечени пациенти, тъй като били ужасно претрупани. А ситуацията може да стане и още по-лошо. " Регионът е извънредно зле гарантиран в здравно отношение ", предизвестява ръководителят на Сдружението на публичното здравно обезпечаване в провинция Бранденбург Петер Ноак.

Близо половината от всички персонални лекари в района са на възраст над 60 години. " Затова не може да се чака бързо усъвършенстване на обстановката ", споделя Ноак.

" Очертава се сериозен проблем. Особено за пациентите с хронични болести, които непрекъснато се нуждаят от предписания за лекарства. А доста от тях по този начин и не съумяват да си получат медикаментите, тъй като лекари, които не ги познават, не желаят да им издават предписания за лекарства, назначени от другиго. Един народен представител от локалния парламент даже назова тази процедура " отвод на помощ ". Затова доста от пациентите в неволя се обръщат към незабавните кабинети на болничното заведение в близкия град.

" Явно ще би трябвало да сме здрави до последно "

Липсата на лекари в селата и градчетата в провинциалните области не е нещо ново. И даже паричната награда, която стига до 55 000 евро, предоставяна от провинциалните управляващи и здравно-осигурителните каси на Берлин-Бранденбург, не съумяха да трансформират обстановката. " Лекарите в този момент са в преференциална обстановка, която им дава опция за избор. И множеството се насочват по-близо до Берлин ", споделя Ноак.

На доста места в района кметовете на дребните обитаеми места стартират сами да търсят лекари и да им дават жилища и други облекчения. Съмнително е обаче дали сходни старания подсигуряват триумф. В момента в района на Любен има единствено две необвързващи запитвания по отношение на оповестеното място за разкриване на лекарска процедура.

Марион Тренкер реагира на тази обстановка с комизъм: " Явно ще би трябвало да сме здрави до последно - до момента в който не паднем и умрем ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР