Преди време ви показахме едни от най-тежките случаи на домашно

...
Преди време ви показахме едни от най-тежките случаи на домашно
Коментари Харесай

Побоища, ритници, синини... Разказът на жена, жертва на домашно насилие ВИДЕО

Преди време ви показахме едни от най-тежките случаи на домашно принуждение, приключили със гибел. Нека си напомним:



Сега ви срещаме с жена, съумяла да избяга от насилника си. Мнението на специалистите за казуса. Както и подготвен ли е законопроектът за домашното принуждение, по който работи Министерството на правораздаването. За всичко това, описваме с екипа на Glasnews.bg



Стана ясно, че 2816 дами и 935 деца са жертва на домашно принуждение, съгласно статистиката на Министерство на вътрешните работи за 2021 година. Това значи, че всеки ден 7 дами и 3 деца биват бити, насилвани и обиждани от съпрузите и бащите си. Това е статистиката на подадените тъжби в Министерство на вътрешните работи, какъв брой обаче действително са жертвите, не е ясно. Евгения Георгиева е от тези дами, които не са част от статистиката.

„ Беше доста благ, деликатен, добър, сваляше ми всички звезди. На 18 години някъде аз забременях, бях към момента ученичка, вървях на учебно заведение, само че сега, в който забременях, стартира розовото малко по малко да става сиво. Започна да ме отделя от родителите ми, от приятелите ми. Започна един душевен тормоз. Когато родих, стартира и физическият тормоз. Побоища, ритници в бъбреците, влачене по земята, синини… “, споделя Евгения.

Не пускала тъжби тъй като:

„ Страхът беше главното нещо, което постоянно ме е спирало и това, че все си мислех, че без него не мога. Така ми беше вменил, че без него не мога да се оправя. Беше вменено, че аз го провокирам. Започнах да се чудя какво, къде греша, какво не върша както би трябвало, какво би трябвало да трансформира, с цел да се трансформират взаимоотношенията. Много скоро по-късно забременях с второто дете. Той сподели, че това дете не е негово “, добавя Евгения.



Според псхиатъра Цветеслава Гълъбова казусът е доста сериозен, тъй като у жертвите на принуждение се основава възприятие на виновност, че с някакво лично държание са провокирали експанзията и насилието. Така им се основава взаимозависимост.

„ За насилника е от изключителна значимост да сътвори взаимозависимост, дали прочувствена, дали финансова, дали някаква друга или всичко взето дружно. И насилниците съумяват това да създадат. И по тази причина жертвите на принуждение в действителност се срамят, уверени са, че те понякакъв метод са провокирали това държание и съчетано със зависимостта, води до това, те да не споделят със своите близки. Да не търсят институциите, тормозят се обществените да не им вземат децата. Факт е, че нашите институции не работят добре “, счита Цветеслава Гълъбова.



Евгения твърди, че някогашния й брачен партньор неведнъж е удрял децата им.

„ Биеше ги за дребни неща. Например за това, че дребният ни наследник не може да си пусне топлата вода в банята. Това съм го казвала в обществените грижи, обаче те на мен не ми повярваха. Той сподели, че това не е правилно, и те се съгласиха с него. Постоянно ми споделяше, че аз съм отговорна, за това, че аз го провокирам. За това, че не извършвам това, което каже той, в това, че не върша задоволително за него. Той ми сътвори комплекси за безусловно всичко. Казваше ми, че съм глупава, от мен няма да излезе безусловно нищо. Просто ще спестя извращенията, които е правил. Навън сме с децата. Обажда ми се по телефона, децата си играят:

„ Идвай да ми пренесеш да хапвам, тъй като съм гладен! “ Прибирам се да му сложа масата да яде, всичко е сготвено и е на котлона на печката. Да му пренеса. Докато той яде, аз да му превключвам тв приемника, с цел да си избере той какво да гледа. Пред децата ме замери със стъклена солница и ми потегли кръв от главата, при което децата и двамата се разстроиха доста плакаха “, споделя Евгения.



Какъв е профилът на насилника?

„ Насилникът е човек, който мъчно изпитва емпатия. Склонен е да поддържа връзка с най-близките си хора, като упражнява власт и надзор над тях. Трудно претърпява загуби. Трудно бива зарязан. И в действителност на процедура той е един подвластен човек, само че не може да го признае. Насилието, което упражняват тези хора, не е единствено физическо. Много по-често ние срещаме прочувственото принуждение, психическото принуждение, което се показва посредством дребни ежедневни неща, които целят да покажат на жертвата, че тя няма стойност, че не може да се оправи с нищо, че нищо не коства и по тоя метод да я подчинят на насилника. Това са обиди, обвинявания, закани, обезценяване. За страдание в нашето общество тези неща са признати като дребни спречквания “, счита Надя Кожухарова от Асоциация „ Анимус “.



Според Анели Чобанова актуалният закон за отбрана от домашно принуждение планува само правосъдна отбрана, а е нужно с оглед експедитивност на реакцията да има административна такава, с цел да може да се обезпечи на момента реакция от страна на мултидисциплинарен екип от служител на реда, от психолог, от прокурор.

В момента има работна група към Министерството на правораздаването, където всички тези условия се разискват, с цел да стане законът по-ефективен в отбрана на жертвите. Законопроектът скоро ще влезе за разискване в Министерски съвет. Според министъра на правораздаването Надежда Йорданова с тези законови промени обстановката ще се усъвършенства.

„ Жертвите на принуждение ще получат по-бърза, по-добра отбрана и контролът по използване на ограниченията за отбрана ще бъде по-добър. Например с изключение на възбраната за физически контакт от страна на насилника към жертвата, ние предвиждаме опция за възбрана на всички типове контакт посредством телефон, интернет, каквито и да е типове връзка. Предвиждаме обвързване на насилника посредством стратегии, посредством които да минава през надзор на гнева, със справяне с експанзията. Това е, с цел да се понижат случаите на рецидив. Забрана за носене на огнестрелно оръжие, възбрана за издаване на позволение за носене на такова, прекъсване на разрешението за оръжие, възбрана за муниции и пиротехнически средства “, споделя министърът на правораздаването Надежда Йорданова.



Трябва ли да има по-сурови санкции за насилниците?

Вижте във видеото мнението на еспертите и целият роман на Евгения Георгиева, която твърди, че е жертва на домашно принуждение.

Очаквайте в GlasNews.bg задачите изявленията с министъра на правораздаването и специалистите!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР