Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на

...
Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на
Коментари Харесай

Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг

Според предприемача Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били напълно друг проблем с нелегално строителство, обвързван с различен регионален шеф - Константин Гребенаров

Бившият регионален шеф на Бургас Пламен Янев , който бе освободен от поста в края на април т.г., изпрати право на отговор след нашата публикация „ Продаде ли Пламен Янев на частник културното завещание на Созопол? ". 

Той счита, че са изопачени обстоятелства, които изкривяват цялостната истина по мъчителния проблем със постройката на някогашната Митница върху Крепостна стена на античния град. 

Пламен Янев споделя, че притежателят на къщата Румен Караманов от Поморие я е закупил от ЧСИ по време на мандата на регионалния шеф Вълчо Чолаков . Отново през неговия мандат е бил разгласен търг за продажба на прилежащия към постройката терен.



Това ясно доказвало, че казусът не стартира през 2022 година, а въпросният търг е иницииран от Вълчо Чолаков, като е подписан от тогавашния  и сегашен заместник-областен шеф Владимир Крумов . Този търг е бил спрян от прокуратурата, само че не с претекст, че парцелът не може да бъде продаван, а че има законови нарушавания в процедурата. Янев твърди, че Вълчо Чолаков още тогава е позволил пропуски в самата процедура и това е било повода теренът да не се продаде доста преди встъпването на Пламен Янев, безусловно законно, каквато е днешната процедура. 



" Оттук влизаме в административен проблем, който е минал през няколко регионални шефове, придружен с огромна по размер преписка сред разнообразни ведомства: частното лице има къща и употребява двор, който е държавна собственост; регионална администрация има двор, който няма защо и по какъв начин да употребява, само че пък в него има нелегално строителство, за което тя като притежател е виновна и даже предстои на наказания.

По отношение на връзката с крепостната стена, Областна администрация неведнъж е отправяла питания към Министерството на културата и Министерството на районното развиване, дали въпросният съседен терен би трябвало да се третира като държавна обществена благосъстоятелност и оттова да не предстои на разпоредителни покупко-продажби. И също по този начин неведнъж двете министерства са заявявали, че съществуването на стената в парцела не е наложителна причина за актуването на парцела като обществена благосъстоятелност, заради което и самото Министерство на културата не прави такова искане към регионалния шеф. Реално и в Стария град на Созопол, и в Стария град на Несебър, множеството терени са точно частни.  Тук е мястото да отбележа, че доколкото съм в течение и никой от предходните регионални шефове не е пристъпил към сходно деяние – актуване на парцела като обществена държавна благосъстоятелност, тъкмо заради сложността на проблема и мненията от двете министерства.

Краен резултат от дългогодишните кореспонденции докара и до искане от страна на притежателя на постройката, в последна сметка да изиска да закупи този терен, с оглед мненията на редица институции, че няма спънка за това.

Вариантите след анулацията на търга по времето на Вълчо Чолаков са два - теренът да бъде продаден на законния все още притежател на постройката в него или въпросът да продължи да стои „ във въздуха “. Тъй като продажбата на съседен терен към законно притежавана постройка от частно лице е общоприета процедура и дългогодишна процедура за всички регионални администрации, общини, министерства и така нататък, от тази процедура е насъбран опит, че нерядко след установяване на цена за продажба, притежателят на постройката се отхвърля от закупуване, тъй като се оказва висока за него. 

И защото действително той употребява тази земя, никой различен няма по какъв начин да я употребява или, би било доста мъчно и комплицирано, изключително когато става дума за дребни терени, които не могат да се разделят, притежателя на постройката не вижда смисъл да влага средства за покупка. С оглед на всичко разказано нагоре се взе решение да се разпореди правенето на оценка, след което още веднъж да се разяснява въпросът. Тук държа да отбележа, че оценката по времето, което аз бях Областен шеф даже не е призната на имотна комисия в Областна администрация, т.е. сключване на контракт и реализиране на продажба са следващи стадии, които са били много напред във времето и няма по какъв начин да бъдат осъществени досега на моето освобождение от поста. Важно е да се посочи също, че една такава продажба минава през комисия, а не се прави еднолично от Областния шеф. Когато научих за промяната си, взех решение да отложа освен този стадий от процеса на съответния проблем, а всички решения, касаещи държавни парцели, заради което и събиранията на имотната комисия бяха отлагани, до назначение на нов регионален шеф от служебното държавно управление. 

Причината да забавя тези процедури е точно с цел да не се вършат сходни внушения, че в последния миг разпродавам държавно имущество, без значение законността на процедурата.

Към сегашния миг процедурата продължава да бъде отворена, теренът не е продаден и в пълномощията на регионалния шеф е да реши неговото бъдеще ", се споделя в мнението на Пламен Янев. 

Междувременно купувачът на постройката Румен Караманов, който е предприемач от Поморие, също изпрати своето мнение по проблема. Той съобщи следното:

" Опитваме се да закупим земята под парцела ни от почти 3 години, като тя не включва нито крепостната стена, нито кулата начело. Това може да се види в кадастъра, защото е обществено наличен.

Имаме законното право да закупим земята, както е разказано в чл.44, ал.3 от Закона за държавната благосъстоятелност, чл.84-86 от ППЗДС а точно: Чл. 84. (1) Физически и юридически лица, притежаващи благосъстоятелност върху законно издигната постройка, построена върху земя - частна държавна благосъстоятелност, могат да придобият право на благосъстоятелност върху земята без търг, като подадат молба до регионалния шеф по местонахождението и.

За тези 3 години имаме 4 положителни отговора от Министерство на Културата и Министерство на районното развиване и благоустройството, че не съществува законова спънка това да се случи, както и че това е в компетенцията на регионалния шеф, както е видно и от цитирания закон нагоре. Тези отговори са на запитвания на 3 регионални шефа - Стойко Танков, Проф. Мария Нейкова и на финала Пламен Янев, като в този момент още веднъж би трябвало да продължи процедурата при Проф. Мария Нейкова.

Крепостната стена и терасата върху бойната кула пред парцела ни, за които се приказва в публикацията, са част от напълно друг проблем с нелегално строителство обвързван с някогашния регионален шеф на Бургас Константин Гребенаров и ресторанта намиращ се в неговия парцел. Към дадения миг това нелегално строителство е отстранено с помощта на нас и на съответните и своевременни дейности на община Созопол. Не ни е известно сега да текат други инспекции или следствия както е написано в публикацията.

Абсолютно всичко, което сме подхванали досега е законосъобразно, с подхванати и утвърдени процедури и планове от съответните органи, за което имаме нужната документи ".

Редакцията на Флагман.бг чака публично отговор от сегашния регионален шеф на Бурас проф. Мария Нейкова дали ще изведе до края тази главоболна процедура. И най-важното - с какъв резултат. До нея сме изпратили заявление по Закона за достъп до социална информация.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР