Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница

...
Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница
Коментари Харесай

Може ли Румъния да спаси украинското жито?

Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница в света. Но от съветската инвазия насам износът понижа фрапантно

Дали различните направления могат да минат през Румъния - през Галац и Констанца? Отговорите търси

Проблемите на Украйна със зърното са доста. Както с обработката на земята - защото нивите са запуснати, минирани или унищожени, по този начин и със съхранението на реколтата - складовете са претъпкани. Транспортирането обаче е съвсем невероятно - директният морски път от Одеса, Мариупол и други значими украински пристанища е блокиран. "Украинските пристанища не могат да се употребяват - те или са бомбардирани, или има риск от бомбардировки ", споделя пред АРД Хансйорг Кюстер, професор по геоботаника.

Проблемът с релсите

Но не може ли пшеницата да бъде превозена по суша с трен до Румъния и там да бъде натоварена на кораби? На доктрина е допустимо. Но на процедура разликата в дистанцията сред релсите в другите страни е голяма спънка.

"В Украйна железницата е широкорелсова, до момента в който в Европа има общоприетоо междурелсие ", изяснява Кюстер. Какво значи това съответно? В множеството европейски страни дистанцията сред вътрешните страни на релсите е 1435 мм, до момента в който в Украйна е 1520 мм. Това е стандарт в страните от някогашния Съветски съюз, който е в действие и през днешния ден.

Респективно, в случай че влаковете със артикули от Украйна стигнат до границата, не могат просто да продължат към Молдова или по-нататък - към Румъния. "Или би трябвало товарът да се трансферира, или да се купят нови вагони. А превозът по шосе е извънредно безценен ", споделя Кюстер.

От относително евтиното зърно от Украйна зависят най-много по-бедните страни в Африка и Близкия изток. Там към този момент има дефицит на украинска пшеница, а напоследък цените се покачиха внезапно. Пшеницата, отглеждана в Германия и Западна Европа, не е подобаващ сурогат, защото е прекомерно скъпа за страни като Мароко, Египет и Алжир.

Според специалиста Кюстер просто решение на казуса не съществува. Тъй като става дума за големи количества, превозването със аероплан или с камиони е изключено. Извозването на украинската пшеница с трен не е допустимо, а наоколо други пристанища няма. До балтийските страни или до Финландия, където междурелсието е същото като в Украйна, може да се стигне единствено с директно прекосяване през Русия или Беларус - т.е. и този вид отпада.

Помощта на Букурещ

Ако се огледа към картата на света и към листата с главните вносители на украинската пшеница, се вижда, че единствените разумни направления минават през Черно море. Т.е. през Румъния.

Миналата седмица държавни представители и специалисти по превоза от Румъния, Молдова и Украйна се срещнаха в Букурещ с еврокомисарката по превоза Адина Вълян. Тя уточни, че износът от Украйна и Молдова сега се разисква на европейско равнище и, че Румъния може да помогне в това отношение.

Вълян загатна съответно дунавските пристанища Галац и Сулина, както и Костанца, които биха могли "да служат като порти към Черно море ". А сред Констанца и някои по-малки пристанища в Украйна, които не са потърпевши от войната, би могла да бъде построена система от совалки. До Галац пък има железопътна линия с междурелсие като украинското. Доставката на артикули от Украйна до Галац би била "много лесна ", разгласи еврокомисарката.

Перспективи и действителности

Но нещата напълно не са толкоз обикновени. Търговец на зърно от Одеса се оплака по румънската телевизия, че железниците към граничния пункт са в неприятно положение. А релсите до Галац са развалени от години. Междувременно румънският министър на превоза Сорин Гриндяну даде обещание линията до Галац да бъде ремонтирана още в идващите 100 дни.

Експертът по земеделието Кюстер въпреки всичко акцентира, че ще бъде доста скъпо украинската пшеница да се товари на кораби отвън страната. Но предвид на цялостните хранилища би трябвало да се побърза - "всеки ден е значим ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР