Преди старта на поредната предизборна кампания избирателите от община Болярово

...
Преди старта на поредната предизборна кампания избирателите от община Болярово
Коментари Харесай

В странджанското село Попово очакват зима на оцеляване

Преди старта на следващата предизборна акция гласоподавателите от община Болярово са скептично настроени както към претендентите, по този начин и към резултатите. 
Село Попово е едно от относително огромните села на крайграничната община . В него живеят към 280 души. По време на избори те съзнателно извършват гражданския си дълг и множеството от тях отиват да гласоподават. Доволни ли са обаче от резултатите? 

" Напълно съм отчаян, изцяло. "  

" Те непрекъснато си подвигат заплатите. "  

" Зимата ще е на оцеляване – който починал, починал. "

Тук на село няма кой да те напсува, не да гледа зеленчуци, животни, споделят мъжете и допълват – в цялото село едвам двама души гледат животни .

Местните предвиждат, че до няколко години села като Попово ще бъдат заличени от картата.

„ Българското село си умира. До 4-5 години Попово си отива . “

Приближаващата зима, нарастването на всички типове артикули, неналичието на аптека и естествен достъп до опазване на здравето и обучение са измежду проблемите, които съпътстват всекидневието на хората от Странджа.  

„ Не виждам по какъв начин ще оцеляваме. Отчаяна работа. Тези политици би трябвало по-често да минават насам , да видят ситуацията на място. “

За една седмица кубик дърва е скочил с 10 лв. , жалват се жителите на Попово.  

Селата към този момент съвсем западнаха – то се вижда. Какво има – пътища ли, то не дай Боже да се разболееш – в Елхово болничното заведение, но то към този момент и в Елхово няма болница… “

В някои от боляровските села се усеща възкръсване – парцели са закупени от англичани, други хора пък са се завърнали по родните места.

„ Тук, и да има някой да желае да се върне, просто му се отбива желанието. “

Беше живо село – преди време е имало спор дали Попово или Елхово да бъде околия. Сега просто е умряла работа . “

„ Само рухнали къщи. Бяха 600 къщи 1969-70-а година, селото изчезва. Няма аптека, няма лекари и хората се подвигнаха в градовете при децата си. “

Управлението на страната и политиката не са им непознати, само че множеството от тях не считат, че се задава смяна на прага на следващите избори.  

Жителите на Попово са песимисти, че нещо ще се промени. Очакват в новото Народно заседание да влязат „ старите муцуни “.

Спомнят си носталгия времената на плана Странджа - Сакар и заселването на младежи в района. И тъмно вещаят, че до 20-30 години ще стане по този начин:

„ Тук селата ще бъдат – единствено се минава през тях – тук е имало село . Така ще бъде, за жал. А подобен прекрасен край! “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР