Преди окончателното приемане на бюджета за 2023 г. е възможно

...
Преди окончателното приемане на бюджета за 2023 г. е възможно
Коментари Харесай

Ще развърже ли кесията Асен Василев?! Проговори депутат от ПП-ДБ

Преди окончателното приемане на бюджета за 2023 година е допустимо финансовият министър Асен Василев да направи някои отстъпки, с цел да бъдат увеличени дадени заплати в държавния бранш. това стана ясно от думите пред бТВ на депутата от " Продължаваме промяната-Демократична България " Мартин Димитров.

„ Най-големият очакван разход сред първо и второ четене планираме да бъде точно за бранш „ Сигурност “ – към 150 млн. лева Така че считам, че тези претенции ще бъдат изпълнени “, сподели Димитров във връзка настояването на чиновници на Министерство на вътрешните работи за нарастване на заплатите с 10%.
-->
„ Ще имаме бюджет с следен недостиг от 3%, множеството от настояванията от обществото ще бъдат задоволени. Този бюджет е добър, поради обстановката, в която се намираме “, добави той.

" Нека си спомним от кое място тръгнахме - служебният кабинет говореше за 6,5% недостиг, всички бяхме изправени на нокти. Тези послания не са забравени и на този декор в този момент хем е бюджет с следен недостиг от 3%, хем по-голяма част от настояванията на обществото ще бъдат задоволени. Така че този бюджет е добър за обстановката, в която се намираме ", сподели Димитров.

Активно върви и подготовката за идната постоянна фискална рамка - Бюджет 2024, която постоянна власт има желание да одобри в естествен порядък, а не в средата на годината, както в този момент. По тематиката със идващия бюджет Мартин Димитров увери - няма да има покачване на налозите. Освен това - планува се и понижаване на административната тежест за бизнеса.

" Защото от дребния бизнес главно чакаме да пристигна икономическия напредък и тези хора не би трябвало да бъдат товарени с спомагателни разноски. И да, би трябвало да има битка със сивата стопанска система, само че не за сметка на повече административен напън ", посочи депутатът.

Димитров разяснява и друга от тематиките, разбунила духовете в пленарната зала в петъчния ден - окончателното и стремително приемане на предлагането концесията на нефтеното пристанище в Росенец да бъде прекъсната в интерес на страната. Идеята беше с вносители от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи, а " срещу " гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" До тук се стигна откакто през октомври предходната година по отношение на правилник на Европейски Съюз, който е наложителен, сходни концесии е трябвало да бъдат прекъснати. Тогава служебното държавно управление на Румен Радев взема решение да не организира публичен спор и да не извърши този правилник. Без да пита Народното събрание, забавно е дали е питал някои компании. "

Когато се ръководят основни пристанища, през които влизат стратегически първични материали, това е добре за страната, безапелационен бе Мартин Димитров. " Знаете, ние сме десни хора, последователи сме на частната благосъстоятелност. Това обаче не значи, че основните пристанища не би трябвало да бъдат ръководени от страната. Ако такова пристанище се стопанисва от страната, тя може да дефинира всяка година такси, както откри за добре. А когато имаш дълготраен концесионен контракт, тези такси са заложени в него и се променят с инфлацията. Тоест, в този момент има доста по-голяма действеност. "

Всеки има право да завежда каузи и да пази интереса си, само че в тази ситуация става въпрос за европейски правилник, спокоен е Димитров по отношение на бъдещите каузи, които ще заведе " Лукойл " против България. Като " слаби тези " пък дефинира опасенията на опозицията, че прекратяването на концесията ще докара до растеж на цените на горивата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР