Преди няколко години възобновяемите енергийни източници имаха своя звезден час.

...
Преди няколко години възобновяемите енергийни източници имаха своя звезден час.
Коментари Харесай

Бизнесът с възобновяема енергия е изправен пред преломен момент

Преди няколко години възобновимите енергийни източници имаха своя звезден час. Изключително ниските лихвени проценти понижиха разноските за чиста сила, която е скъпа за разпространяване, само че се зарежда от слънцето и вятъра, които са безвъзмездни. С развиването на технологиите и увеличение на мащаба на производителите цената на слънчевите панели и вятърните турбини се намали. Тези развития намалиха изравнените разноски за електрическа енергия (LCoE), които регистрират финансовите и оперативните разноски за единица сила - за слънчевата, както и наземната и офшорната вятърна сила със надлежно 87%, 64% и 55% сред 2010 и 2020 година Чистата сила стана конкурентна на замърсяващите други възможности и беше изкупена от огромните корпоративни консуматори непосредствено от производителите.

Инфраструктурни вложители като Brookfield и Macquarie направиха огромни залози на възобновимите източници. Така постъпиха и някои компании за изкопаеми горива, като да вземем за пример BP. Компании за комунални услуги като EDP и Iberdrola в Европа и AES и NextEra в Америка насочваха средства в планове. Средната възвръщаемост на капитала, вложен от разработчиците, се увеличи от 3% през 2015 година до 6% през 2019 година - сходно с равнището ѝ при добива на нефт и газ, само че с по-малка волатилност. Перспективите на промишлеността изглеждаха толкоз ярки, че през октомври 2020 година пазарната стойност на NextEra за малко засенчи тази на ExxonMobil - най-могъщия петролен колос в Америка, трансформирайки я в най-ценната американска енергийна компания. По-мрачни вероятности Днес тези вероятности наподобяват доста по-мрачни. През последните две години стопанската система на възобновимите източници беше наранена от повишаващите се лихвени проценти, проблемите с веригите за доставки, забавянето на издаването на позволения и все по-често от протекционистичните инстинкти на западните държавни управления. " Зелената награда " на акциите се трансформира в " зелена отстъпка ". S&P Global Clean Energy Index, който следи представянето на промишлеността, е понижен с 32% през последните 12 месеца, макар че международните фондови пазари са се увеличи с 11%. AES е изгубила повече от една трета от цената си. Стойността на NextEra е към една трета от тази на ExxonMobil, която е подкрепена от растежа на цената на петрола. Производителите на вятърни турбини минаха от съвсем рентабилни към губещи.

Това е проблем, и то освен за фирмите за възобновима сила и техните вложители. На 2 декември, на провеждащата се в Дубай годишна среща на върха за климата на Организация на обединените нации, като част от напъните си за декарбонизация 118 страни се ангажираха да усилят общия си потенциал за възобновима сила до 11 хиляди гигавата до 2030 година по отношение на 3400 гигавата предходната година. За задачата ще е належащо прибавянето на към 1000 гигавата годишно - три пъти повече от това, което светът съумя да реализира предходната година. За да се случи това, възобновимите енергийни източници още веднъж би трябвало да наподобяват като бизнес, на който може да се залага. На какво се дължат проблемите Неотдавнашните проблеми на промишлеността са резултат от цялост от фактори. Един от проблемите е повишаването на разноските по веригата за доставки. Цената на полисилиция, основен материал за слънчевите панели, се увеличи внезапно от 10 $ за кг през 2020 година до 35 $ през 2022 година с помощта на проблемите по веригата за доставки в Китай от времето на пандемията. В отговор цената на слънчевите модули се увеличи.
Реклама
Свързаните с вятърните турбини разноски също набъбнаха. Руската инвазия в Украйна увеличи цените на стоманата - значима суровина, чиито огромни производители са и двете страни. Нещо повече, с цел да основат по-дълги и по-мощни лопатки, производителите доближиха нови граници на технологията, в това число опити с материали като композити от въглеродни влакна вместо фибростъкло. За да уловят по-силни ветрове на по-голяма височина, междинната кула към този момент е висока съвсем 100 метра. През 2018 година GE показа 260-метрова офшорна вятърна турбина, която не е доста по-ниска от Айфеловата кула. Доставчиците на към 8000-те елементи на една вятърна турбина се борят да не изостават. Корабите и камионите имат проблеми с превозването на части с размерите на футболно игрище.

Всичко това докара до закъснения и индустриални недостатъци при вятърните турбини. През октомври вятърна турбина, създадена от датската компания Vestas, се възпламени в Айова. Приблизително по същото време лопатките на вятърна турбина на GE в Германия се откъснаха и паднаха в полето. Гаранционни клаузи в договорите за продажба постановат на производителите да поемат разноските за сходни произшествия. През последните 12 месеца сходни гаранции костваха на Vestas 1 милиарда евро, или към 6% от приходите. Проблеми с качеството на Siemens Gamesa, в това число гънки в лопатките ѝ, доведоха до годишни оперативни загуби за компанията майка Siemens Energy в размер на 4.6 милиарда евро. На 14 ноември немското държавно управление ѝ даде кредитна гаранция, с цел да ѝ помогне да се оправи с рецесията.

За да предотвратят загубите, производители на съоръжение покачват своите цени. Според доставчика на данни S&P Global западните производители са ги покачили с една пета спрямо края на 2020 година Тези покачвания на цените в композиция с по-високите лихвени проценти доведоха до повишение на LCoE за американските офшорни вятърни планове с 50% през последните две години - пресмята изследователската компания BloombergNEF - даже откакто се включат дотациите, заложени в Закона за понижаване на инфлацията (IRA), огромнят климатичен закон на президента Джо Байдън.

Разработчиците, които са фиксирали цените на електрическата енергия с клиентите, преди да са ясни разноските, се оказват затрупани с нерентабилни планове. Според BloombergNEF в Америка те или са прекратили, или са се пробвали да предоговорят споразуменията за половината от офшорните вятърни мощности, изграждани в страната. През октомври датската компания Orsted, която е най-големият разработчик на офшорни вятърни съоръжения в света, отписа 4 милиарда $, когато анулира два огромни плана край крайбрежията на Ню Джърси. Във Англия на извършения през септември държавен търг за доставка на офшорна вятърна сила към мрежата на оптималната обезпечена цена от 44 паунда (56 долара) за мегаватчас не бяха подадени предложения.
Реклама
Ръководители на фирмите за възобновима сила също по този начин се оплакват от бюрократични забавяния. В Америка лишава приблизително четири години, с цел да се получи утвърждение за слънчева електроцентрала, и шест години за наземна вятърна апаратура. Европейско предписание, съгласно което времето за утвърждение на възобновими планове в блока не би трябвало да надвишава две години, нормално не се съблюдава . Тъй като слънчевите и вятърните централи нормално създават по-малко сила от стандартните електроцентрали и тъй като лесните за свързване места към този момент са заети, те се построяват на все по-трудно налични места и постоянно се нуждаят от нови електропроводи. Те също би трябвало да получат разрешителни. В Америка опашката за създаване на преносни линии за възобновима сила доближава 2000 гигавата и продължава да пораства. Зелен протекционизъм Всичко това се утежнява от възходящия зелен протекционизъм. Америка на процедура е блокирала китайските слънчеви производители с високи антидъмпингови мита и Закона за попречване на насилствения труд на уйгурите от 2021 година, който не разрешава на американските разработчици да внасят модули, съдържащи полисилиций от района Синдзян, откъдето идва половината от международното предложение. Според консултантската компания Wood Mackenzie вследствие на сходни политики слънчевите модули в страната са повече от два пъти по-скъпи, в сравнение с другаде.

Тези разноски могат да набъбнат в допълнение. През август Министерството на търговията откри, че някои снабдители от Югоизточна Азия просто препакетират китайски артикули, заради което от средата на идната година ще им бъдат наложени същите антидъмпингови мита. Администрацията на Байдън употребява условията на IRA за локални елементи, с цел да притегли производството в страната. First Solar, най-големият американски производител на модули, уголемява вътрешния си индустриален потенциал от 6 гигавата тази година до 14 гигавата до 2026 година Това обаче е дребна част от това, от което Америка ще се нуждае, с цел да реализира задачите си за декарбонизация. Това също по този начин няма да способства за понижаване на цените в промишлеността като цяло.

Европа изпраща смесени сигнали. Европейски Съюз анулира предходните антидъмпингови мита върху китайските слънчеви панели. Но на 22 ноември Европейският парламент одобри Закона за нулева чиста промишленост, с който ще се вкарат минимални равнища на локално наличие за публични поръчки за възобновима сила. Европейската комисия също по този начин обмисля да проверява дотациите на Китай за производителите на турбини, които продават своите уреди със 70% по-ниска цена вкъщи, в сравнение с западните съперници в други елементи на света. Китайските компании към този момент набират известност отвън вътрешния пазар. Те към този момент вземат участие по-редовно в търгове за планове по целия свят, отбелязва Мигел Стилуел д`Андраде, основен изпълнителен шеф на EDP.

Търговските ограничавания няма да попречат единствено на евтините китайски слънчеви панели и вятърни турбини. Те ще се отразят и на съществуването на части. Siemens Gamesa възнамерява да разпореди на външни реализатори по-голяма част от веригата си за доставки, с цел да понижи разноските. Западните производители на турбини към този момент поръчват гондоли, кули и други съставни елементи от Китай, който господства в производството им. Според Министерството на енергетиката Съединени американски щати ще би трябвало да внесат по-голямата част от съставените елементи за плановете за офшорна вятърна сила, с цел да реализиран задачите си за 2030 година Възможно е да се появи дефицит на предложение, защото светът се надпреварва да създава повече възобновима сила. Митата и регулациите за локално наличие могат да влошат казуса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР