Преди няколко години 44-годишната Кейт Кедън остава самотна майка. И

...
Преди няколко години 44-годишната Кейт Кедън остава самотна майка. И
Коментари Харесай

Финансов детокс: Движението „Не харчете през януари“ набира скорост

Преди няколко години 44-годишната Кейт Кедън остава самотна майка. И внезапно ѝ се постанова да харчи по-малко и да пести повече. Особено след сезона на празниците. А както всички знаем, това не е по никакъв начин елементарно.

Кедън схваща за придвижването No Spend January (Не харчете през януари) и стартира да прави YouTube видеа по тематиката.

Идеята е, че хората би трябвало да устоят на изкушението да харчат за непотребни неща най-малко един месец в годината. Това значи без нови облекла, без вървене по заведения за хранене и заведения.

„ Трябваше да спра приключването на средства. Трябваха ми пари за храна и за ипотеката, а и нямах потребност от всички неща, които си купувах “, споделя пред CNN Кедън, която тази година се включва за пети път в самодейността.

Тя е единствено един от все по-нарастващата група инфлуенсъри, които проповядват правилото No Spend January.

Видеа по тематиката могат да се намерят в YouTube, TikTok и Instagram. Те доближават до стотици хиляди хора. В тях се споделят препоръки по какъв начин може да се ограничи неразумното и излишно харчене.

И защото цялостен месец наподобява прекомерно дълго време без харчене, към този момент има и съкратени версии на самодейността – за една седмица, за един уикенд и даже единствено в неделя.

Кейдън твърди, че икономисва към 2 хиляди $. за един месец. С тях си основава „ Спешен фонд “, откъдето взима пари, с цел да връща заеми, когато ѝ се наложи.

„ Най-трудно е се откажеш от към този момент основания табиет за харчене. Но пък те кара да си по-отговорен към парите си “, споделя тя.



No Spend January към момента е прекомерно малко придвижване, с цел да окаже някакво въздействие върху търговците, споделя пред CNN анализаторът в GlobalData Retail Нийл Сандърс. Но пък към този момент се регистрира нарастване в броя на участниците в него.

„ Идеята е да се подложиш на нещо като финансов детокс откакто си харчил щедро. Това се коства много привлекателно на потребителите, изключително като се има поради, че доста от сметките за купеното през декември идват през януари “, добавя той.

Наред с това обаче множеството хора не желаят да се отхвърлят от харченето. Ето за какво все още придвижването е надалеч от „ универсално “.

Има и друга причина януари да не е най-подходящото време за ограничавания в извършването на покупки. Точно тогава значително търговци оферират съществени понижения.

В последна сметка месец с малко разноски може да се организира когато и да е на годината. Естествено, значимите разходи като храна, сметки, гориво и така нататък тук не се разясняват. Идеята е да се откажем от ненужните покупки. Ето няколко съвета по какъв начин да се направи това.

Вземете решение

Първата стъпка е да решите по какъв начин ще участвате в „ нехарченето “. Може да е в границите на месец или седмица. Иначе казано би трябвало да сте наясно с задачата – дали е дълготрайна с концепцията да спестите, с цел да имате пари настрани, да върнете заем или да отидете на отмора. Когато решението се вземе още при започване на годината, осъществяването е по-лесно.

Обезвредете телефона

Телефонът с неговите приложения за извършване на покупки може да бъде доста рисков за всеки, който е решил да пести пари. Според експерта по персонални финанси Тед Дженкин за определяне или отвод от един табиет са нужни към три седмици. Това важи и за метода на харчене.

„ Опитайте се да ограничите времето в обществените мрежи. Техните логаритми знаят тъкмо какво харесвате и ви го оферират непрестанно “, споделя той.

Инфлуенсърката Мелиса Кориво, която също практикува Не харчете през Януари, добавя, че е спряла да следва други инфлуенсъри, тъй като непрекъснато ѝ предложили да харчи за разнообразни неща.

„ Това беше в действителност здравословно “, споделя тя.

Разберете какво желаете и какво не

Установете лични правила. Обикновено нещата, от които хората се отхвърлят първо, са безсмисленото извършване на покупки и ходенето по заведения за хранене. Но има и други варианти – може да събирате пари за подарък на някого или за различен иден разход.

„ Просто казано – борите се със себе си. И се пробвате да се справите по-добре от нормално “, обобщава Кейдън.

Естествено, добре е да не се изпада в крайности – както прави потребителка в ТikTok, която разгласи, че ще понижава даже пазаруването на храна и ще замразява остатъците, пазарувайки единствено мляко и яйца.

Правете описи

Ако се изкушавате да си купите нещо този месец, опишете го в лист. Оставете го настрани, прегледайте го още веднъж след няколко дни и преценете дали още си коства.

Може да извършите и лист за свободното си време, в който са включени единствено действия, които не изискват харчене или най-малко не на огромни суми. Разходката в парка нормално е по-евтина от разходката в мола.

Дали към този момент не сте го купили?

Във всеки дом има по едно такова кътче – долап, чекмедже, дрешник, където се натрупат в хаос безполезни движимости или облекла. Преди да се хвърлите на новата фешън линия, може да преровите дрешника си. И да се окаже, че имате съвсем същата дреха отпреди няколко сезона.

Говорете с индивида до себе си

Не е задоволително сами да се решите на тази стъпка. Добре е да имате и поддръжката на колегата си, споделя финансовият специалист Дженкин.

Може да се изиска и помощ от другари, поучава пък Кейдън. Вместо да се срещате по заведения, може просто да се разноските.

Не се отхвърляйте

Разколебаването е неизбежно изключително през първите няколко дни. Затова е доста значимо да се придържате към проекта.

„ Лесно е да харчиш по инерция. За хора, които нямат опит, това е нова галактика. Но даже и да се провалиш за ден-два е по-добре, в сравнение с да се проваляш през целия месец “, споделя Кейдън. 

Специалистът по персонални финанси Тед Дженкин прибавя още, че може да се реализира доста единствено с леко „ орязване “ на харчовете. Как най-лесно се стартира? Без заведения и без онлайн поръчки. Ако въпреки всичко пазарувате през уеб сайтове, избирайте стоката и си давайте 48 часа за размисъл преди да я купите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР