Преди началото на новата политическа седмица погледите са насочени към

...
Преди началото на новата политическа седмица погледите са насочени към
Коментари Харесай

Асен Василев: Ще търсим подкрепа за втория мандат от всички, включително от „Възраждане“

Преди началото на новата политическа седмица погледите са ориентирани към президента, който би трябвало да дефинира по кое време ще връчи проучвателните мандати за сформиране на кабинет.

Първият ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а в случай че този опит се окаже несполучлив, вторите са подготвени за диалози с всички политически сили, стана ясно от думите на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев.

„ Ще беседваме, в случай че пристигна вторият мандат при нас, с безусловно всички политически сили, в това число с ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “, Има Такъв Народ – с всички политически сили в Народното събрание “, сподели Василев.

„ Ние доста ясно сме декларирали, че в случай че пристигна втория мандат при нас, ще излъчим състав на кабинет с доста ясни политики, които обяснихме доста ясно и по време на предизборната акция. Искаме България да е европейска страна и всички тези средства от бюджета да не стигат до малцина компании и хора, а да стигат до всички. Вижда се, че това е изцяло допустимо и стабилно във времето. Това ще е третата година, в която ще организираме подобен вид политика и ще имаме бюджетен недостиг от 3% или по-малко “, разяснява още той.

По-рано през днешния ден Василев още веднъж насочи рецензии към проектобюджета за 2023 година на служебното държавно управление.

„ Или прилагаме Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и слагаме и приходите, и разноските, или споделяме - няма да получим приходите, надлежно няма да създадем разноските. Не можем да създадем разноските, а да не получим приходите. Да направиш проект, в който правиш всички разноски и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 милиарда лв., това не е естествен проект на страната “, сподели той пред БНР, представен от БГНЕС.

„ Заложените за тази година финансови разноски са в размер над 10 милиарда лв.. Ако приемем, че този бюджет влезе в действие от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка план по план каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да приказваме за целенасоченост, да забележим готовността “, уточни Василев.

Той изрично отхвърли теориите за банкрутирала страна:

„ 2021 и 2022 година завършихме с 3% недостиг. Тази година също ще бъде по този начин. Дългът като % от Брутният вътрешен продукт - декември 2020 година, декември 2021 година и декември 2022 година - спада. България има третия най-нисък растеж на дълг в целия Европейски Съюз през предходната година. Когато направихме бюджетът да работи за всички жители и компании, имаме най-голям растеж на износа в целия Европейски Съюз, втория най-голям растеж на индустриалното произвеждане в целия Европейски Съюз, стопански напредък от 3,9% по " Евростат ", имаме необятна обществена стратегия и понижаване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на беднотия, в този момент към този момент не е по този начин. Можем да имаме европейска обществена и естествена икономическа политика, която води до стопански растеж, която да бъде обективна и при която не би трябвало да се подвигат налозите. От Европа получаваме средства, с цел да вършим тъкмо това “, означи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР