Названието на съседната страна бе наложено с рекет от Гърция,

...
Названието на съседната страна бе наложено с рекет от Гърция,
Коментари Харесай

Какво общо има България с името „Северна Македония“, та се възмущава?

Названието на прилежащата страна бе наложено с рекет от Гърция, с цел да оправдае погърчването на славяните в Егейска Македония

Редица български политици – някои предизборно, а други напълно откровено, се възмутиха тези дни, че по време на клетвата си новата македонска президентка Гордана Силяновска не произнесла конституционното име на страната, а я нарекла единствено Македония без добавката „ Северна “. Доста злостна реакция имаше и в Гърция, само че тя наподобява изцяло предстояща. Не в реда на нещата обаче е когато в гръцкия звук се влеят и българи.
Нашата страна няма нищо общо с актуалното название на западната ни съседка. Нито го е измисляла, нито го е желала, нито го е налагала, нито е подписвала контракт с нея за това име. България първа призна Македония с нейното в началото конституционно име. И в никакъв случай не е имала искания към него. „ Северна Македония “ се появи след Преспанското съглашение, което Гърция наложи с рекет над Македония, употребявайки всички лостове, на които е способна – и политически (блокиране на кандидатурите ѝ за НАТО и ЕС), и стопански (блокиране на търговията и на достъпа до гръцки пристанища).

Нещо повече – участвайки в гръцкия хор, българските политици, евентуално неосъзнато, тъй като не познават историята, легитимират гръцката национална теория, съгласно която Македония им принадлежи по право. След края на Първата международна война Гърция окупира Егейска Македония и стартира грубо погърчване на славянското население там. То се прави по всички посоки – даже със задна дата. Забранявано им е да приказват на какъвто и да е различен език с изключение на гръцки. Имената им са заменени принудително. От надгробните плочи са изчегъртани славянските, изписани на кирилица, имена на мъртвите и са сменени с нови – гръцки на елинико алфавито. За да се поддържа това статукво и никой от тези хора даже да не помисля повече за славянския си генезис, гърците основават и особено министерство за Македония, чието седалище дори не е в Атина, а е изнесено в Солун. За да следи изкъсо погърчването да не излиза и на милиметър от начертаните рамки.  Това министерство просъществува цялостен век – задоволителен процесът да бъде завършен. Закриха го през 2015 година, когато в Атина бе признато, че в Егейска Македония към този момент не е останал и един гражданин със славянско съзнание.
 По време на гражданската война в Гърция (1946-1949) комунистическите партизани от Демократическата войска дават обещание, в случай че вземат властта, да дадат необятна автономност на славянското население в Егейска Македония (оцветена в синьо – б.а.). Това е повода на тяхна страна да се бият доста славяни.
Да, интернационалното право приема, че днешните граници са дефинитивни и непроменими, въпреки войните, които се водят в последно време да оспорват това разбиране. Но даже и да не се отклоняваме от нормите на интернационалното право, историческата правдивост изисква България да не взе участие в гръцките интриги във връзка с Македония. Ние за жалост нямаме наша си българска национална теория, с изключение на денонощното повторение на мантрите „ Шенген или гибел “ и „ евро или гибел “. Но това не е опрощение да не познаваме историята на Балканите и да оказваме помощ на непознати страни да я фалшифицират.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР