Руските сили целенасочено са използвалиглада на цивилни гражданикато военна тактика

...
Руските сили целенасочено са използвалиглада на цивилни гражданикато военна тактика
Коментари Харесай

Експерти: Руснаците са използвали глада като военна тактика в Мариупол

Руските сили целеустремено са използвалиглада на цивилни гражданикато военна тактичност по време на 85-дневната блокада на украинския градМариупол, показват интернационалните правни специалисти в отчет, оповестен в четвъртък, написа Reuters.

Правозащитната организация Global Rights Compliance (GRC), чиито специалисти оказват помощ и на основния прокурор на Украйна, съобщи, че съветските сили " систематично са атакували обекти,необходимиза оцеляването на цивилното население ", като местоположения, от които зависи достъпа дохрана, вода, сила и здравни грижи.

В същото време войските са прекъсналипътищата за евакуацияи са блокирали достъпа нахуманитарна помощ, добавя организацията.

Руското външно министерство не отговори незабавно на документално питане за коментар. Москва обичайно отхвърля, че дейностите на войските ѝ са ориентирани срещуцивилни жители в Украйна.

Мариупол се трансформира внарицателно за ужаспо време на траялата близо три месеца съветска блокада за надзор над стратегическия пристанищен град сред март и май 2022 година В клопката бяха хванати цивилни, които бяха принудени да погребват мъртвите сикрай пътя.

Подлагането на апетит на цивилни жители посредством лишаването им от опцията за облекчаване на насъщни потребности, употребявано като военна тактичност, е военно престъплениесъгласно учредителния Римски статут на Международния углавен съд.

В това определение за глада става дума освен за храната, споделя Олха Мацкив, украински юридически консултант в GRC.

" Става дума завсичко, от което човек се нуждае, с цел да оцелее ", уточни тя, като разясни, че отоплението, водата и съществуването на здравни грижи също са потребности, нужни за оцеляването.

За правенето на своя отчет правните специалисти на GRC работиха със експерти по разузнаване в региона на защитата иизследователина открити източници, с цел да проучват сателитни фотоси и изображения, както идоклади от очевидции длъжностни лица по време на обсадата на Мариупол.

По думите наМацкив, отчетът демонстрира, че с изключение на жертвите отинтензивните боеве, доста повече хора в Мариупол са починали заради липса на храна, вода или отопление, откакто съветските войски са атакували пунктове за разпределение на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни съоръжения и медицински заведения.

" Попаднахме на някоиужасяващислучаи, при които възрастни хора умираха всобственитеси жилища от липса на вода или тъй като им беше студено, защото в Мариупол нямаше отопление ", сподели тя.

Юрий Белоусов, началник на отдела за военни закононарушения в Главната прокуратура на Украйна, съобщи, че случаите в отчета за Мариупол са част от настоящите преписки нанационалната прокуратура.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР