Преди едва две години Джо Байдън заплашваше да накара Саудитска

...
Преди едва две години Джо Байдън заплашваше да накара Саудитска
Коментари Харесай

Вашингтон и Рияд - трудно партньорство с много неизвестни


Преди едвам две години Джо Байдън заплашваше да накара Саудитска Арабия „ да си заплати “. Сега американският президент е на посещаване в Рияд и приказва за „ стратегическо партньорство “. Какво се промени?

С решението си да посети Саудитска Арабия при обиколката си в Близкия изток, Джо Байдън провокира сериозен скандал в Съединени американски щати. Толкова сериозен, че американският президент изпита потребността самичък да изясни на американците решението си. Направи го в статия за „ Вашингтон поуст “. В нея Байдън написа, че схваща несъгласието на мнозина с визитата му в кралството. Той акцентира, че стремежът му е да укрепи " стратегическото партньорство " с Рияд, оставайки правилен на " главните американски полезности ". Относно отбраната на човешките права, Байдън е безапелационен - ще продължава да се бори за това, както е направил и по време на въпросното посещаване. 

Защита за човешките права, само че единствено на думи

След убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги през октомври 2018 година Байдън, тогава към момента претендент за президент, остро атакува саудитското управление. " Ще ги накараме да платят висока цена и ще ги превърнем в новобранец ", зарече се той при публикуването на разследващ отчет, съгласно който престолонаследникът принц в Истанбул.

, малко евентуално е Байдън да се придържа към тези мощни думи по време на визитата си в Рияд, разяснява Екхарт Вурц, шеф на Института за близкоизточни проучвания в Хамбург. " Разбира се, правата на индивида ще продължат да бъдат зачитани на думи. Но те сигурно ще бъдат дефинирани по друг метод, в сравнение с бяха преди време. "

Улицата, на която се намира посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон носи името на убития публицист Джамал Кашоги

Възможно е смяна да настъпи и по друга противоречива тематика сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия - Информационната агенция  " Ройтерс " оповестява, че американското държавно управление разисква преустановяване на възбраната за експорт на оръжия за Саудитска Арабия. Ембаргото беше наложено през февруари 2021 година Окончателното решение за анулацията му евентуално ще зависи от това дали държавното управление в Рияд ще поеме курс към преустановяване на войната в Йемен, твърди " Ройтерс ", базирайки се на вътрешни източници.
Редакцията предлага
Ангажиментът към Израел

Няколко фактора играят роля за смяната в двустранните връзки. Байдън се пробва да убеди Саудитска Арабия за по-нататъшно сближаване с Израел. Малко евентуално е кралството бързо да подпише по този начин наречените " Авраамови съглашения ", следвайки образеца на други страни от района, които желаят нормализиране на разговора с Израел. Въпреки това, съгласно Вурц, подмолно съдействие е " изцяло допустимо ".

По информация на „ Уол стрийт джърнъл “  между Израел и Саудитска Арабия. Предполага се, че кралството може и да отвори въздушното си пространство за израелски търговски самолети. Не се изключва, при прогрес в разрешаването на израело-палестинския спор, да се стигне и до определяне на публични връзки. Появиха се даже и спекулации за близкоизточен вид на НАТО.

Борбата за цената на петрола

Преди всичко визитата се организира на фона на радикално друга политическа обстановка, поради войната в Украйна. Конфликтът от ден на ден се трансформира и в икономическо предизвикателство, в това число и за самите Съединени щати. Повишението на цените на петрола обезпечава големи доходи на Русия, а тя ги употребява в това число и за военните си цели.

Но въпросът за цените на петрола сега е значим и за предизборната акция на партията на Байдън - през ноември в Съединени американски щати предстоят избори за Конгреса. „ Високите цени на силата са подарък за опозицията ", споделя Вурц. " Ето за какво той има интерес Саудитска Арабия да усили производството си. "

Държавите-членки на Организацията на страните, експортьорки на нефт към този момент оповестиха, че ще усилят производството си с 648 000 барела дневно. Това обаче остава под равнищата на търсенето, признават от организацията. Саудитска Арабия може да се съобрази със стремежите на Съединени американски щати само в лимитирана степен. В интервали на ниски цени на петрола, Рияд регистрира по-големи загуби, в сравнение с доходи, показва Екарт Вурц. " Така че нарастването на цените е икономическа нужда за кралството. "

Работник в държавната компания за газ и нефт " Saudi Aramco "

Увлечение по авторитаризма

При визитата си, Байдън ще би трябвало да вземе поради и възможния нов баланс на силите в района. С изтеглянето на Съединени американски щати от Ирак и редуцирането на наличието на американските сили в Сирия, военно-политическата тежест на Вашингтон в Близкия изток понижа. Русия се пробва да запълни този вакуум, освен това с все по-голям триумф – нещо, което е изключително осезаемо таман в Сирия. Москва подкрепя Саудитска Арабия и за създаването на собствен ядрен арсенал. Въпреки това, Съединени американски щати остават най-важният бранител на кралството, изключително що се отнася до Иран, а Саудитска Арабия продължава да бъде

Едно нещо обаче пречи на съдействието на Вашингтон с режимите в Близкия Изток - политическото самочувствие на демократична международна мощ. Това се прояви още през революционната за региона 2011 година, когато Съединени американски щати се разграничиха от някогашните си съдружници като египетския автократ Хосни Мубарак, когато започнаха митингите, дали начало на така наречен " Арабска пролет ". В същото време Русия продължи да поддържа съдружниците си, като сирийския деспот Башар Асад. Авторитарните водачи в Рияд евентуално са следили с изключително внимание тези " проблеми с лоялността " на Съединени американски щати и са си създали съответните заключения от тях. 

Руският президент Владимир Путин пък е одобряван добре в района точно поради авторитаризма му. " Има два основни аспекта от режима на Путин, които, дружно с безапелационната му антизападна изразителност, се харесват измежду арабската аудитория:, написа юристът Насиф Наим в есе за германското списание за Близкия изток " Зенит ".

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
Защо тези саудитски сестри избягаха от фамилията си?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР