Пресъздаване на емблематичния шпил на Нотр Дам

...
Преди четири години бушуващ пожар в катедралата Нотр Дам в
Коментари Харесай

Преди четири години бушуващ пожар в катедралата Нотр Дам в Париж шокира хората по света. По улиците на Париж доловимо ахкане се разнесе сред тълпата, когато обхванатият от пламъци шпил на катедралата се преобърна.

За тази седмица 60 минути кореспондентът Бил Уитакър пътува до Париж, за да види от първа ръка реставрацията на катедралата в ход , включително актуализация на неговия емблематичен шпил.

Историята на шпила

Шпилът, който предизвика шок преди четири години, не беше оригинален за катедралата. Построен през 13-ти век, оригиналният шпил на Нотр Дам е бил много по-малък и е бил толкова повреден през следващите векове, че е бил премахнат в края на 1700 г.

ограбиха и вандализираха катедралата, след като католическото богослужение беше забранено в Париж. До Втората френска революция от 1830 г. революционерите са повредили катедралата толкова зле, че парижките власти обмислят разрушаването на сградата.

Това е, докато не се намеси писател.  

„Виктор Юго е причината, поради която тя все още стои“, каза френската журналистка Агнес Поарие пред 60 Minutes.

Политик и страхотен активист, Юго искаше да запази катедралата. В памфлет, озаглавен "Войната срещу разрушителите", Юго пише, че "една сграда има две неща: нейното използване и своята красота. Нейното използване принадлежи на нейния собственик, нейната красота на всички; да я разрушиш означава да превишиш правата си."

След като издава своя памфлет, Юго през 1831 г. публикува своя роман „Гърбушкото от Нотр Дам“, известен като „Нотр Дам дьо Пари“ на френски. Романът пожъна незабавен успех. Не само направи Квазимодо известен в цяла Франция, тъй като илюстрациите на главните герои на романа бяха масово отпечатани, но също така превърна катедралата Нотр Дам в национален символ.

През 1842 г. френското правителство решава да реставрира катедралата и наема млад архитект на име Йожен Виоле-ле-Дюк, за да помогне. По време на архитектурното си образование Виоле-льо-Дюк пътува из Франция, правейки подробни рисунки на средновековните паметници и катедрали, които вижда. Когато той построи новия шпил в Нотр Дам през 1859 г., изглеждаше така, сякаш е оригинален за катедралата.

Възстановяване на шпила

Шпилът на Viollet-le-Duc от 19 век включваше 16 медни статуи: 12 изобразяващи първоначалните апостоли на Исус и четири символизиращи евангелистите. За статуята на Свети Тома, покровителят на архитектурата, Виоле-ле-Дюк инструктира скулптора да използва лицето му като модел.

Четири дни преди да избухне пожарът през 2019 г., всичките 16 статуи бяха премахнати за предварително планирано почистване и реставрация и поставени в склад, където щяха да останат недокоснати от пламъците, обхванали останалата част от Нотр Дам шпил. Сега възстановени в оригиналния си меден цвят, статуите са изложени в парижкия музей Cité de l'Architecture et du Patrimoine.

Днес възстановяването на кулата се превърна в една от централните части на реконструкцията на Нотр Дам. Шпилът на Виоле-льо-Дюк беше изграден от дъб, с основа от камък и страни, осеяни с оловни шиндли. Сега, използвайки собствените оригинални скици на Viollet-le-Duc, инженерите са отрязали около 1000 дъбови дървета от цяла Франция, за да го възстановят според точните спецификации на Viollet-le-Duc.

След като реконструкцията приключи, 16-те статуи отново ще заемат мястото си, изкачвайки се отстрани на кулата.

„По някое време в края на следващата година, когато катедралата бъде отворена отново за обществеността, този шпил ще изглежда така, сякаш никога не е падал“, каза Уитакър. „Ще изглежда така, сякаш винаги е било там.“

Бележка на редактора: Генерал Жан-Луи Жоржелин, който ръководи усилията за реконструкция и с когото 60 минути се срещна в катедралата Нотр Дам, почина по-рано този месец, докато пешеходен туризъм във френските Пиренеи.

Видеоклипът по-горе беше публикуван първоначално на 9 април 2023 г. Продуциран е от Brit McCandless Farmer и Will Croxton и е редактиран от Will Croxton.

Архивни снимки и видео с любезното съдействие на AFP, Getty Images и RMN-Grand Palais (Ministère de la Culture) / Art Resource.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР