Петима души загинаха под Еверест само за денонощие. Трагедията отново

...
Петима души загинаха под Еверест само за денонощие. Трагедията отново
Коментари Харесай

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Петима души починаха под Еверест единствено за денонощие. Трагедията още веднъж повдига въпроса дали това е риск, който всеки, тръгнал да изкачва осемхилядник, поема, или визията, че експедицията в Хималаите е нещо като туристическа разходка, е повода за честите смъртни случаи под върха.

Смъртта на част от последните пет жертви е публично доказана. Други се водят за безследно изчезнали, само че надали са оживели в тежките условия.

Последното известие за смъртен случай е за кениеца Кируи Черуйот.

Спасителните екипи са разкрили в сряда тялото на 40-годишния планинар сред върха и така наречен Стъпало на Хилари - последното затруднение по класическия маршрут към Еверест от юг.

Кениецът и лидерът му са в неизвстност от вторник, когато е бил последният контакт с тях, само че тялото на шерпа към момента не намерено.

Очаква се управляващите в Непал да разгласят публично и гибелта на английския планинар Даниел Пол Патерсън на 40 година Заедно с лидера си Хас Тенджи Шерпа той е пропаднал в бездната след сриване на част от снежната завивка на 21 май.

Също на 21 май в палатката си в базовия лагер е открит мъртъв румънецът Габриел Тавара, който се опитал да покори връх Лхотце по маршрута, по който се изкачва и Еверест, без спомагателен О2.

Така от началото на мусонния сезон, който се счита за най-подходящ за експедиции до Покрива на света, жертвите по маршрута към този момент са 7. Пепалските управляващи по-рано потвърдиха гибелта на двама монголци, които умират на над 8500 м надморска височина, до момента в който слизат от Еверест. Това се случи на 13 май.

Новината за петима починали за денонощие идва единствено няколко седмици, откакто влезе в действие решение на Върховния съд на Непал, с което се лимитира броя на алпинистите, които всяка пролет щурмуват най-високия връх.

Всяка година те са стотици, макар че таксата за изкачването на Еверест е 11 000 $. Само през 2023 година управляващите са издали рекордните 478 разрешителни за експедиции.

През 2019 година скупчването по маршрута доближава такива размери, че алпинистите трябваше да изчакват реда си часове на минусови температури и с риск да останат без О2. Смята се, че стълпотворението тогава е причина за минимум 4 от общо 11 смъртни случая.

За 2024 година непалските управляващи са издали общо 945 разрешителни за нанагорнище на върхове в Хималаите. 403 от тях са за Еверест.

Сега с изключение на възбраната за скупчване на алпинисти, в действие е и възбрана за потреблението на хеликоптери, в случай че не са част от избавителна интервенция.

Причината е, че през последните години доста участници ги употребяват, с цел да кацнат непосредствено в базовия лагер или с цел да си спестят прехода по прекомерно рисков терен.

За завършек на тълпите, изкачващи Еверест, приканва и единственият оживял от първата експедиция до върха през 1953 година

" По-добре ще е да се понижи броят на хората, които вървят. Там сега е доста пренаселено, " споделя през март в изявление за Associated Press 91-годишният Канча Шерпа.

Той продължава да назовава Еверест " Джомолунгма " (от непалски " Богинята майка на Земята " ) и да счита, че " тя е най-голямото ни божеството, а божествата не трябва да бъдат опорочавани, както вършат хората, като пушат, ядат месо и хвърлят боклуците си в планината. "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР