Преди часове лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания,

...
Преди часове лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания,
Коментари Харесай

Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Преди часове водачите от Европейския съюз се съгласиха с Англия, че е "доста евентуално " Москва да е виновна за нападението с нервнопаралитично вещество против някогашния разузнавач и щерка му и взеха решение да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за съвещания.

Това стана със взаимно изказване, макар че в началото някои водачи имаха терзания по отношение на приписването на виновност, оповестяват организациите. По всичко проличава, че един от тях е бил точно Борисов, който още през вчерашния ден не скри подозренията си пред българските публицисти, а през днешния ден ги удостовери:

"Стъпихме на изказванията на Англия, на премиера Тереза Мей, изтъквам буквално - висока степен на възможност, че зад този атентат, да го назовем, стои Руската федерация. Аз и през вчерашния ден желаех повече доказателства, тъй като откакто се приказва за възможност, значи има и друга възможност. Казах, че до момента в който нямаме доказателства, не можем да преминем към този въпрос, споделих, че сме в коалиция и едва ли ще реализираме единодушие с съдружните сътрудници - знаете, че след визитата на съветския патриарх настроенията в България по никакъв начин не са в тази посока...

Затова споделих на Мей своите позиции, припомних времето, в което по този начин Саддам Хюсеин беше упрекнат за химическото оръжие и в следствие Тони Блеър се извини, само че следствията до ден сегашен са чудовищни. Може би съм от най-старите и повече се пробвам да мисля в тази посока ".

През 2015 година някогашният английски министър председател Тони Блеър съобщи, че се извинява за „ грешките ", направени при проведената от Съединени американски щати инвазия в Ирак през 2003 година, само че не съжалява за свалянето на диктатора:

„ Мога да заявя, че се оправдавам за обстоятелството, че получената разследваща информация беше неверна, тъй като, въпреки да се счита, че е употребявал химически оръжия против личния си народ и против други, програмата, която вярвахме, че има, не съществува по метода, по който смятахме ".

Все отново през днешния ден Борисов акцентира, че решението е общо и България го поддържа. Според него най-важно е, че без значение от Брезкит, Европейски Съюз и Англия демонстрират, че са едно цяло.

"Оттук нататък чакаме идващите седмици много бързи ескалации на напрежението, тъй като доста страни ще стартират да отзовават и те свои посланици . За страдание, сега сме в задължение, доста по-тежко от Студената война.По време на Студената война имаше доста ясни разграничителни линии, два световни играча, правила. Сега отношението на всички е толкоз внезапно, толкоз твърдо, че не съм по никакъв начин оптимист за мирното развиване на света. Време, в което всеобщо се отзовават дипломати, едва ли ще доведат до повече мир и съгласие ", изрази обаче своите опасения министър председателят.

Той съобщи още, че се обрисува доста тежка среща с Реджеп Ердоган във Варна.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР