Преди 25 години човечеството беше сериозно притеснено, че краят на

...
Преди 25 години човечеството беше сериозно притеснено, че краят на
Коментари Харесай

Какво беше модерно преди „края на света“

Преди 25 години човечеството беше съществено обезпокоеното, че краят на света идва.

С настъпването на новата година и новия век някои хора в действителност бяха уплашени, че ще пристигна и Апокалипсисът. Е, не пристигна. Четвърт век по-късно светът още съществува, въпреки и много друг най-много поради софтуерния прогрес.

25 години са задоволително време за промяна на поколенията и на усетите. Затова CNN поглежда обратно със задявка и подигравка към стилните трендове от 1999 година Днес някои наподобяват смешни или неуместни, само че тогава не беше по този начин.

Киното беше доминирано от младежи

През 1999 година така наречен тийнфилми бяха черешката на тортата.

Естествено, най-популярен си остана Американски къс, само че той надалеч не е единственият образец от това време.



Поредицата от жанра включваше още Десет неща, които ненавиждам в теб, She’s All That, Drive Me Crazy и Never Been Kissed.

Нека не забравяме и Секс Игри, в който изгряха звезди като Рийз Уидърспуун и бъдещият ѝ брачен партньор Райън Филип. Положението с тийн филмите по едно време стана толкоз тежко, че се наложи основаването на пародията - Not Another Teen Movie.

Розовата рокля на Гуинет



По това време, за разлика от през днешния ден, Гуинет Полтроу играеше във филми, които печелят „ Оскар “. А Харви Уайнстийн, който осъдиха за полови закононарушения, ги продуцираше.

Да, може и да звучи необичайно, само че Влюбеният Шекспир победи в конкуренцията за най-престижната премия Спасяването на редови войник Райън. Полтроу пък се появи на церемонията с розова рокля на Ralph Lauren и се трансформира в сензация.

В спалнята на Бритни

В наши дни Бритни Спиърс (съдейки по изявите ѝ в обществените мрежи) наподобява като един не напълно съответен човек на междинна възраст, който се чуди каква нелепост да извърши. Но преди 25 години тя беше измежду международните музикални звезди.



Скандалът бе обезпечен, когато списание Rolling Stone я сложи на корицата си по долни дрехи върху сатенени чаршафи. Обещанието, че читателите ще бъдат позволени даже до спалнята ѝ по никакъв начин не успокои духовете.

Естествено, това бе добър PR трик, тъй като фотографията излезе скоро след първия албум на Бритни. По това време тя беше единствено на 18 години и последва вълна от рецензии, че една тийнейджърка съзнателно се показва като обект на полови стремежи.

Матрицата и кожените панталони

Освен, че закупи международна популярност, филмът на дуото Уашовски наложи и нова мода – кожените облекла.



Матрицата не беше единствената причина за напредък на кожените панталони. Рики Мартин също даде своя принос с клипа на „ Livin' la Vida Loca “. Но даже той не съумя да бие известността на Киану Рийвс като Нео в тези години.

Модната промишленост също си вземаше бележки от дизайнера на костюмите във кино лентата - Ким Барет). Първият бе последван от  драматичната есенна фешън сбирка на Джон Галиано за Dior, повлияна от Матрицата, с Balenciaga отдава респект на кино лентата в рекламна акция от 2019 година

Гърдите на Лил Ким

През далечната 1999 година да покажеш плът на обществено място не беше по този начин признато, както се случи по-късно. Ето за какво рапърката Лил Ким провокира същински възторг появявайки се на музикални награди, облечена с екстравагантен гащеризон, оставящ едната ѝ гърда открита.

Тоалетът ѝ се трансформира в тематика на диалог за дълго време. А когато тя излезе на сцената и именитата певица Даяна Рос напълно неподготвено докосна гърдите ѝ, към този момент всички започнаха да приказват за това.



Години по-късно Лил Ким съобщи, че това е един от най-важните моменти в кариерата ѝ.

Дрехите на семейство Сопрано

Наред с забавната история и чудесния актьорски състав, сериалът е подложен на критика поради... облеклото.



Джеймс Гандолфини може и да е превъзходен артист, само че тениските му не са. С годините обаче (семейството шества с цели осем сполучливи сезона) това се трансформира. В края, а и към днешна дата, златните им ланци и спортни екипи напълно не наподобяват толкоз неприемливи. Напротив, считани са подобаващи. 

No Scrubs

Момичешката група TLC озвучи края на предишния век с шлагери като „ No Scrubs ”. И до момента има върли почитатели на бандата, които настояват, че това е измежду най-хубавите R’n’B части.



Но TLC направиха повече от това да основат песни, които устояват на тестванията на времето. През 1999 година в прочут смисъл те дадоха формулата и рецептата за типичен видеоклип от онази ера – галактическа конюнктура, тоалети, опити с визия. В идващите години опитът им бе заимствуван от доста други реализатори.

Смокингът на Селин

Когато всички носеха рокли по всемирски събития, Селин Дион се появи със смокинг. При това – извърнат наобратно. За това време това бе смела демонстрация. Две десетилетия по-късно, през 2017 година, певицата показа, че светът просто не е бил подготвен за нейния опит.



„ Ако го направя през днешния ден, няма да има проблем. Тогава беше нещо авангардно “.

Времето сподели, че е била права. През 2023 година обърнатият смокинг се завърна в сбирките на марки като Burberry и Maison Margiela.

Розовата шапка на Памела Андeрсън

Покорила света с ролята си на Си Джей Паркър в Спасители на плажа през 90-те Памела Андерсън можеше да прави каквото си желае. И тя го правеше. Таблоидите бяха опиянени от любовните ѝ връзки и не спираха да разискват персоналния ѝ живот.



Затова на фона на известността ѝ не е учудващо, че една розова, пухкава шапка с формата на кофа провокира възторг. Естествено, тя бе гарнирана с ултра стегнат корсет. В този тип Андерсън се появи на премиите на MTV през 1999 година

Появата ѝ направи такова усещане, че в наши дни звезди като Ким Кардашиян и Меган Фокс още я загатват. Самата Андерсън наподобява също не е не запомнила. Миналата година тя се появи на едно светско събитие с голяма бяла шапка с сходна форма. 

Снимки Гуинет Полтроу, Селин Дион и Памела Андерсън: Getty Images
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР