Преди 19 години на 11 септември светът се промени. Безметежието

...
Преди 19 години на 11 септември светът се промени. Безметежието
Коментари Харесай

Факти за 11 септември, които не знаеш

Преди 19 години на 11 септември светът се промени. Безметежието и вярата в светлото бъдеще на 90-те години окончателно си отидоха с разбиването на първия аероплан в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк.

При ужасните атентати от 11 септември 2001 година умират хиляди хора на няколко места в Съединени американски щати. Най-много жертви има в Кулите близнаци в Ню Йорк - Световния търговски център, един от знаците на Северна Америка.

В последните близо две десетилетия се изписа съвсем всичко допустимо за трагичните събития към датата. Има обаче към момента някои обстоятелства за нещастието на 11 септември, които не са известни на необятната общност. Вижте някои от тях.

Трагедията на датата е толкоз огромна, че хора от целия свят стават съпричастни на жертвите от атентата. Така на 11 септември членове на племето масаи в Кения подаряват на Съединени американски щати 14 крави, с цел да оказват помощ в следствията от терористичните офанзиви. За африканците това е свещено животно и е защитавано от цялото племе, тъкмо това прави жеста толкоз огромен.

 Факти за 11 септември

В деня на атентатите целият превоз отвън Ню Йорк е затворен. Милиони хора са блокирани на Манхатън. Собственици на лодки и яхти по крайбрежието обаче съумяват да транспортират над 500 000 души от острова. Уникалният жест става прочут като 9/11 Boatlift.

Няколко дни преди атентатите известният американски артист Джеймс Удс рапортува за четирима съмнителни мъже на борда на самолета, с който лети. Властите не подхващат никакви ограничения след сигнала му и месец по-късно същите тези четирима мъже са измежду терористите, врязали се в Кулите близнаци.

Интересен факт е, че компанията притежател на Кулите близнаци имала среща точно на 11 септември, в която трябвало да се разисква сигурността на постройките при хипотетични офанзиви. Срещата обаче била отсрочена предната нощ, тъй като един от поканените не можел да участва.

 Манхатън, Ню Йорк - 11 септември

При терористичния акт са унищожени творби на изкуството на стойност над 100 милиона $, измежду които са картини на Пабло Пикасо и Рембранд.

Първоначалната цел на Ал Кайда не била Световният търговски център, а няколко нуклеарни централи по Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Терористите обаче се отказали от този проект, тъй като се страхували, че нещата могат да излязат отвън надзор.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР