Пред финансов фалит, затънала в дългове и в неизпълнени ангажименти

...
Пред финансов фалит, затънала в дългове и в неизпълнени ангажименти
Коментари Харесай

Партия в борчове: IT милионер спасява ПП от фалит – Васил Терзиев излиза за кмет на София

Пред финансов банкрут, затънала в задължения и в неизпълнени задължения към спонсори е партията “Продължаваме смяната ”.

Ръководството на групировката трескаво търси нови благодетели и най-яркият образец за това е известният софтуерен специалист и бизнесмен Васил Терзиев, който от Политическа партия ухажвали интензивно за претендент кмет за София на локалните избори 2023 година.

Както „ Труд ” към този момент заяви, от партията даже са дали обещание в околните дни да официализират кандидатурата му.

Терзиев е лицето на една от най-успешните български IT компании Telerik, която през 2014 година беше продадена на американската компания Progress Software Corporation. Очаквало се Васил Терзиев да подкрепя Политическа партия с към 250 000 лв. месечно, както и самичък да финансира кметската си акция.

Срещу кандидатурата му обаче имало съществени възражения от Демократична България, към които Политическа партия поеха ангажимент за обща кандидатура на локалните избори. “Демократите ” на Христо Иванов считали, че е по-добре да се играе с политически различим претендент и питали по какъв начин живеещите в „ Люлин “, „ Дружба “, „ Надежда “ и „ Обеля “ ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

Вестникът научи, че за акцията за локалните избори от Политическа партия ще наемат американски консултанти по медийни тактики и връзки, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата за какво е добре столицата да се ръководи от милионер и по какъв начин опитът му ще докара до цялостен триумф.

От Политическа партия изтъквали пред Демократична България причини в интерес на Васил Терзиев, че е ученик на Американския университет в Благоевград, че има утвърждението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

Финансите на Политическа партия не са в цветущо положение, признават някогашни фрагменти на групировката, които са разочаровани от управлението на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Причина за комплицираното финансово положение на Политическа партия била, че управлението и доближените му харчили с необятни пръсти непознати пари. Като образец източниците на “Труд News ” показаха пиар екипите, на които се плащали големи петцифрени хонорари. Сред тях били Диана Дамянова, Константина Маркова, а дружно с нея в екипа се появил и Найо Тицин.

Кариерата на последния стартира от Иван Костов, който се шегувал, че при всяка предизборна акция Тицин си купувал нов джип. В Политическа партия разясняват, че от известно време специалистът още веднъж е с ново возило.

В партията са назначени и доста началници, като твърдият хонорар е 10 000 лв., освен това без удръжките. На хранилка в Политическа партия са някогашният началник на кабинета на просветния министър Иван Модев, Гена Трайкова, Асен Григоров, както и сърбинът Драгиша Живкович, за който се твърди, че се е пазарил против 35 000 лв.. Живкович преди този момент е обслужвал осведомително “Газпром ” в Ниш.

Формацията е назначила и координатори по места против възнаграждение. Хора от други партии се питат дали се заплащат осигуровки на наетите, или всичко минава по линия на “хонорари на ръка ”.

От Политическа партия са попилели и над 1 млн. лв. за отрицателна медийна акция против съперниците си и в частност водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Още при първата им предизборна акция за влизане в 47-ото Народно заседание от Политическа партия са пръснали 1,878 млн. лв. за медийна реклама, демонстрират данните от Сметната палата. Парите са от дарения.

Един от най-крупните донори на групировката на Кирил Петков и Асен Василев бе Николай Събев, който даде 300 000 лв., а по-късно стана транспортен министър в държавното управление “Петков ”. След изборите на 2 октомври Събев отхвърли да бъде народен представител и се отдръпна от политиката. Близки до него описаха, че притежателят на куриерската компания “Еконт ” бил доста отчаян от Политическа партия и признал, че му е писнало да “хвърля персонални пари напразно ”.

Сред депутатите в Народното събрание се разяснява, че Политическа партия са назначили деветима адвокати, измежду които е и Лена Бориславова, които трябвало да изготвят законопроектите на парламентарната група. Всички те получавали сред 5 и 10 000 лв. за юридическите услуги, а Бориславова им била началник. Срещу новата ѝ оторизация били Асен Василев и Даниел Лорер, само че Кирил Петков изрично отказвал да одобри със съображенията и на двамата.

Многото разходи и неразумни разноски принудили управлението на Политическа партия да стартира да прибира така наречен “представителни ” на депутатите, които са 2/3 от заплатите им. Парите се дават на всеки депутат да си назначи специалисти и сътрудници, които да му оказват помощ в законодателната активност.

От така наречен “представителни ” в касата на парламентарната група на Политическа партия месечно влизат към 100 000 лв.. Но те се оказвали извънредно незадоволителни за големите разходи. Затова от Политическа партия се насочили незабавно към търсене на нови финансови благодетели, който привличали с високи постове.

В “Промяната ” следва номинацията на Терзиев за претендент кмет на София да бъде изговорена на съвещанието на Изпълнителния съвет на партията тази седмица.

Ръководството на партията интензивно убеждавало през последните дни депутатите от Демократична България, че предприемачът е най-хубавата кандидатура за десните в София, само че сериозният отпор идвал от хората към ген. Атанас Атанасов и ДСБ.

Реклама

Пред своите Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната акция на “Продължаваме смяната ” и с сходна обща кандидатура Демократична България ще се обезличи и претопи в Политическа партия.

Родата на претендента за кмет милионер обвързвана с Държавна сигурност

Дядото, на който е кръстен претендентът на Политическа партия за столичен кмет, е бил началник в Държавна сигурност, татко му също е работил в Държавна сигурност.

Дядото Васил Терзиев от 1943 година е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада “Васил Левски ”.

След 9 септември 1944 година влиза в структурите на Българската войска. Между 1952 и 1976 година е шеф на Трето ръководство – военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 година е генерал-майор. От 1971 до 1990 година е член на Централната контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Брат му Тодор Терзиев също е военачалник, бил е началник на Четвърто ръководство на Държавна сигурност, а по-късно и партиен секретар на Министерство на вътрешните работи.

С декрет №2105 от 9 август 1982 година е почетен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените “Георги Димитров ” (1972), “Народна република България ” I, II, III степен, “9 септември 1944 година ”, “ Народна независимост 1941 – 1944 година ” и други. Бащата Александър Терзиев е работил в Първо основно ръководство.

Христо Иванов излъга, че не е обсъждан Васил Терзиев за кмет

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов излъга, че не е била обсъждана кандидатурата на милионера Васил Терзиев за кмет на София. В петък, на брифинг в Народното събрание той отговори по следния метод на журналистически въпрос дали са обсъждали кандидатурата на Терзиев за столичен кмет:

“Има голям брой вероятни имена, само че има повече заинтригувани страни, които да вършат интриги. Няма потребност на този стадий да влизаме в тези интриги, които се стартират. За имена не е говорено. Не сме стигнали на този стадий ”.

Източници от политическите среди оповестиха, че през предходната седмица Васил Терзиев е воден и показан в спонтанния офис на Политическа партия на “Чаталджа ”, където е бил и Христо Иванов.

Часове по-късно Калина Константинова от Политическа партия обаче разгласи, че двете партии към този момент разясняват общ претендент за кмет: “Вървим добре в кандидатурата за общ претендент за София. Идеята е към обща кандидатура да се обединят всички демократични и новаторски сили, като задачата е “да се спре ремонта на ремонта ”. “Мисля, че ще можем в скоро време да излъчим тази кандидатура ”, съобщи пред bTV Калина Константинова.

Новата дотация е с един милион лв. по-малка от предходната

На изборите от 14 ноември 2021 година за Политическа партия гласоподаваха 673 170 гласоподаватели, за всеки глас се поставят по 8 лв. и обединението получи 5 385 360 лв..

По това време обаче Политическа партия не беше записана по закона за политическите партии и 2/3 от тези средства отиваха при мандатоносителя “Социалдемократи ”. Останалата част се разпределяше сред “Волт ” на Настимир Ананиев и Средна европейска класа. Няма информация дали част от тези пари не са давани на Политическа партия.

След изборите на 2 октомври тази година “Продължаваме смяната ” ще вземе малко над 4 048 792 лв. дотация. Парите от хазната партиите в Народното събрание и прескочилите 1 % получават на 4 транша – на тримесечие.

При разформироване на Народното събрание и до осъществяване на нови избори държавната дотация се стопира. Това значи, че даже и мандатоносителите да са давали някакви средства на Политическа партия, то те са били единствено за 7 месеца, колкото продължи 47-ото Народно събрание.

Първата дотация съгласно Закона за политическите партии от Политическа партия би трябвало да получат малко преди Коледа – на 20 декември.

Според източниците, обаче, парите авансово са били изхарчени поради задължения, които би трябвало да се платят от траншовете от дотацията.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР