Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се

...
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се
Коментари Харесай

Преброяването на населението и жилищния фонд ще се извършва от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Преброяването на популацията и жилищния фонд у нас ще се организира от 22 януари до 15 февруари 2021 година Това гласоподава единомислещо на първо четене Народното събрание. Проектозаконът за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година е импортиран от Министерския съвет.

Досега са извършени 17 преброявания на популацията като последното е през 2011 година Периодичността е на към 10 години.

Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г..

Доброволно ще се дава информация за етническата принадлежност, вероизповеданието и здравното положение, както планува наредба от Закона за статистиката.

Между двете четения се чака да се разиска и включване на рубрика "не искам да посоча каква етническа/религиозна група съм ".

Законопроектът планува да бъде призната Програма на преброяването, която да бъде импортирана за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен период от обнародването на закона.

Периодът за подготовка и осъществяване на преброяването е съгласуван с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, предвид на уговорките на общинските администрации в изборния и преброителния развой.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, регионалните и общинските преброителни комисии.
В законопроекта е посочена категорично информацията, която ще се събира за популацията, семействата, постройките и жилищата. Освен информацията, която е наложителна според европейското законодателство, за национални цели ще се събира и спомагателна информация - във връзка с лицата-етнокултурни характерности, здравен статус и др.; във връзка с жилищата/сградите - енергийна успеваемост, материална осигуреност, услуги и други
Ясно се заявява, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространяването на крайните резултати в сходство с националното и европейското законодателство.

Преброяването на популацията и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо проучване и един от главните източници за събиране на данни за броя и характерностите на популацията и жилищния фонд в страната, показва вносителят.

Данните са нужни и в процеса на взимане на решение на национално равнище за разпределение на обществените финанси в разнообразни области като обучение, опазване на здравето, обществена отбрана, вложения, както и при създаването на национални и районни политики и при класифицирането на районите в Общността за осъществяване на Кохезионната политика.
Разходите по преброяването ще възлязат на 38 262 000 лева като в тях е включено и създаването на нова електронна платформа за броене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР