Празниците около Великден повечето от нас свързват с християнски традиции,

...
Празниците около Великден повечето от нас свързват с християнски традиции,
Коментари Харесай

Съвети за направата на вкусен козунак

Празниците към Великден множеството от нас свързват с християнски обичаи, уютни фамилни сбирки и с типични за този интервал от годината вкусни изкушения. Дните към него няма по какъв начин да минат без боядисване на яйца и без обичаното ни сладко прелъщение – домашният козунак.

Днес подготвени козунаци се оферират на всички места – освен в супермаркетите, само че и в пекарните. Приготвянето на този характерен за празника великденски ритуален самун обаче е традиция, която си коства да усвоите – усетът на топлия домакински козунак не може да се съпоставя с нищо друго.

Повечето хора намират рецептата за козунака за извънредно сложна. Дори и изпълнявайки всички стъпки, крайният резултат е неудовлетворителен, а от време на време даже безнадежден.

Истината е, че изработката на козунак има някои тънкости. Без значение равнището на кулинарните ви умения, не сте ли наясно с тях, той просто няма да се получи. Ето и някои препоръки.

 Великденски козунак

1. Въоръжете се с самообладание. Направата на първокласен козунак ще отнеме огромна част от деня ви. През по-голямата част от него той ще шупва или ще се пече, само че наличието ви е належащо.

2. Пресейте брашното. За бухнал козунак на конци тази стъпка е безусловно наложителна. Желателно е това да се случи даже няколко пъти.

3. Много специалисти имат вяра, че най-хубавият козунак се получава при разбъркване на растителна и животинска лой. Препоръките – олио и свинска мехлем, да вземем за пример. Може да употребявате и масло.

4. За да получите текстура на конци, разтворете захарта от рецептата в топло мляко.

5. В деня на изработката на козунак безусловно забравете за проветряване на помещението, в което ще го вършиме. И се пригответе за горещина. За да стане козунакът добър, той би трябвало да се подготвя при температура на помещението над 35 градуса. Това изискване е безусловно наложително при месенето.

6. А що се отнася до месенето на козунака – то би трябвало да е допустимо най-дълго и допустимо най-енергично. Удрянето на тестото 100 пъти по масата е мит. Не забравяйте обаче: месете доста дълго!

7. Най-важната част за козунака е втасването. Той би трябвало да втаса три пъти. Първия път – за към час, до момента в който тестото утрои размера си.

 Съвети за домакински великденски козунак

Оставете го в купа, покрийте го с фолио и му намерете топло място в дома си. Това може да е до нагревател или под климатика, да вземем за пример.

Второто втасване е след прибавянето на стафидите, бадемите, портокаловите корички и добавките, които обичате. Козунакът още веднъж се оставя, с цел да удвои размера си. Третото втасване – директно преди печенето, както и до момента в който то трае.

8. Не пълнете формата за печене с тесто. Както казахме, третото втасване се случва, до момента в който козунакът се пече. Това значи, че той ще удвои или утрои първичния си размер.

9. Един от проблемите на доста домакини – стафидите и останалите добавки остават най-отдолу при печене. Тайната – накиснете ги в малко количество ром или коняк, оваляйте ги в брашно и едвам тогава ги прибавете към тестото при второто месене, директно преди второто втасване.

10. Докато козунакът се пече, не отваряйте фурната по никакъв мотив. За верните градуси следвайте рецетата, по която го приготвяте, тъй като те зависят напълно от количеството на продуктите, размера и формата на козунаците ви.

11. И на край - съветът и на професионалните готвачи, и на всички, които имат вяра в традициите и обредите - козунакът се подготвя с положителни мисли и с усмивка. Въпреки дългото и изморително месене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР