Празникът на Свети Валентин съществува повече от шестнадесет века, но

...
Празникът на Свети Валентин съществува повече от шестнадесет века, но
Коментари Харесай

Романтичен свещеник - виновник за празника на влюбените

Празникът на Свети Валентин съществува повече от шестнадесет века, само че празнуването на любовта е известно още от по-ранни времена – от времената на езическата просвета.

В средата на февруари римляните чествали фестивал на еротизма, прочут като Луперкалия, в чест на богинята на любовта – Юно Фебруата. Празникът Свети Валентин има „ кръстник ”, това е християнски духовник с името Валентин.

Неговата история почнала през 269 година, когатоРимската империя била ръководена от император Клавдий Втори. Римската войска изпитвала остра потребност от бойци за походите си.

Военоначалникът бил уверен, че главната причина за това са браковете, защото женените легионери имали доста по-малка потребност от популярност и победи.

 Романтичен духовник - провинен за празника на влюбените

За да възроди воинския дух, императорът издал декрет, с който забранявал на легионерите да подписват брак. Това не попречило на бойците да се влюбват.

За тяхно благополучие се намерил човек, който, без да се опасява от императорския яд, почнал да венчава скрито легионерите и техните обичани.

Това бил свещеникът Валентин от римския град Терни. Той бил същински романтик, защото едно от обичаните му развлечения било да сдобрява скарани влюбени.

Той помагал на нещастно влюбени да пишат безапелационни любовни писма, а по молба на легионарите носел цветя на дамите, в които те били влюбени.

След като императорът научил за това, той заповядал Валентин да бъде екзекутиран. Самият духовник бил влюбен в дъщерята на надзирателя на пандиза.

Преди изтезанието си той написал любовно писмо на момичето, в което разказал за любовта си и което подписал „ Твой Валентин ”. Тя го прочела след изтезанието.

Като християнски страдалец Валентин бил канонизиран от католическата черква. През 496 година папа Геласиус оповестил четиринадесети февруари за Ден на Свети Валентин.

През 1969 година вследствие на промяна свети Валентин бил отстранен от литургическия календар на католическата черква. Но точно на сантименталния духовник изискуем празнуването на най-романтичния ден в годината.

В Западна Европа денят на Свети Валентин се чества от тринадесети век, в Съединени американски щати този празник е известен от 1777 година. Традицията да се вършат дарове в този ден укрепнала и за доста търговци се трансформирала в един от най-доходните дни в годината.

През деветнадесети век американците, които желали да покажат по някакъв метод любовта си пред обекта на пристрастеността си, изпращали безценен шоколад в символ на сантименталните си усеща.

В Япония от тридесетте години на предишния век се е основала традицията да се подарява шоколад за Свети Валентин и тази традиция си остава настояща и до през днешния ден.

Страстните французи подаряват на Свети Валентин скъпи бижута на обичаната си, а датчаните пращат на възлюбените си изсушени бели цветя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР