Празник е! Имен ден имат… Свети Григорий живял по времето

...
Празник е! Имен ден имат… Свети Григорий живял по времето
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден имат…


Празник е! Имен ден имат… Свети Григорий живял по времето на император Диоклетиан, най-големия гонител на християните. На 30 септември почитаме паметта на свещеномъченик Григорий, просветник на Армения.
Армения станала люлка
на християнството още в първите християнски епохи. Според преданието първи донесли християнското обръщение в кавказките страни апостолите Тадей и Вартоломей.

Но преследванията от страна на локалните езически владетели не разрешили на християнските общности там да се развият. Докато най-после с активността на свети Григорий страната станала напълно християнска, а той получил прозвището просветник на Армения.

Свети Григорий живял по времето на император Диоклетиан, най-големия гонител на християните. Бил от богато семейство и получил положително обучение, само че също по този начин от вкъщи си бил учтив в християнската религия. Отличавал се с благочестие и благодетелен живот, и по тази причина
бил високо скъп от сънародниците си.
Когато властта във Велика Армения поел Тиридат, вманиачен богохулник, се възобновили гоненията против християните. Войници нахлували в градовете и селата, и залавяли християните, с цел да ги принуждават с увещания и най-често с мъчения да се откажат от вярата си.

Тогава бил хванат и Григорий, който не се побоял пред самия цар Тиридат да изповяда вярата си в същинския Триединен Бог.
Години наред Григорий бил държан в една яма.
Но един ден се случило нещо необичайно. Свирепият цар Тиридат, погубил толкоз хора, полудял и почнал да се скита по планини и пусти места като хищник. Най-после принцесата насън получила признание, че царят ще се излекува едвам когато освободи Григорий.

Извадили го от ямата и го завели в двореца, където той се помолил за болния Тиридат и царят излекуван, а по-късно даже приел кръщение и подкрепил християнизирането на арменския народ. За това доста се потрудил свети Григорий, който бил ръкоположен за свещеник на църквата в Армения, а тя станала първата християнска страна в света. Светителят се упокоил в към 331 година

Имен ден честват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР