Почитаме паметта на св. мъченик Николай Софийски и на Баташките

...
Почитаме паметта на св. мъченик Николай Софийски и на Баташките
Коментари Харесай

Почитаме паметта на св. мъченик Николай Софийски и на Баташките новомъченици


Почитаме паметта на св. страдалец Николай Софийски и на Баташките новомъченици. Свети Николай Софийски бил християнин, роден в град Янина.

На 17 май църквата уважава паметта на свети страдалец Николай Софийски и на Баташките новомъченици. Свети Николай Софийски бил християнин, роден в град Янина (днес в Гърция)
в първата половина на XVI век.
От дете усвоил обущарския поминък и за по-добро прехранване се преселил в София. Тук хората го обикнали и Николай основал семейство. Но някои мюсюлмани решили да го привлекат към своята религия, постоянно го безпокоели и го убеждавали да смени вярата си. Един ден го поканили на обяд, упоили го и в такова положение го обрязали.

Когато се събудил, Николай схванал какво
е станало и с рев избягал в дома си,
откъдето от позор не излязъл цяла година. Но имамът най-сетне го предизвестил, че отсега нататък ще би трябвало да посещава техните молебствия. Николай твърдо му декларирал, че той за нищо на света няма да промени християнската религия на своите предшественици.
Оттогава почнал неговият страдалчески героизъм.
Много мохамедани желали гибелта на Николай. Хвърлили го в пандиза, където го подложили на страшни мъчения. На правосъдно съвещание съдията оповестил, че Николай е почтен. Но фанатизираната навалица не се подчинила на отсъдената присъда. Мъченикът бил изведен вън от тогавашния град и в местността Юч бунар  („ Три кладенци “, през днешния ден мястото е на столичната улица „ Цар Симеон “ 125).
Николай бил погубен с камъни на 17 май 1555 година
Житието му е написано от дякон Матей Граматик, съвременник и свидетел на страданията и гибелта му. Недалеч от лобното място на свети Николай Софийски през 1900 година е осветлен огромен храм в негова чест.

Баташките новомъченици са български православни свещеници,
мъже, дами и деца, избити в село Батак, Пещерско,
в първите дни на май 1876 година при потушаването на Априлското въстание. Те са канонизирани от Българската православна черква през април 2011 година дружно с новомъчениците от Новоселския манастир „ Св. Троица “ (днес в град Априлци), чиято памет се празнува на 9 май.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР