Празнична погача с масло, която с удоволствие разчупваме веднагаНеобходими Продукти●

...
Празнична погача с масло, която с удоволствие разчупваме веднагаНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Празнична погача с масло

Празнична погача с масло, която на драго сърце разчупваме незабавно

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
● кисело мляко - 3 с.л.
● олио - 4 с.л.
● сол - 2 ч.л.
● прясно мляко - 300 мл
● квас - 42 г
● захар - 2 с.л.
● брашно - 5 с.л.
● оцет - 2 с.л.
● брашно - 1.200 кг почти
● краве масло - 70 г меко
● краве масло - 100 г за намазване на корите и детайлите

За намазване


● жълтъци - 2 бр.
● прясно мляко - 1 с.л.
● олио - 1 с.л.
● семена - за поръсване

Начин на подготвяне

Към стоплянето прясно мляко се прибавят: квас 42 г, 2 с.л. захар и 5 с.л. брашно, разбърква се получената примес, покрива се с фолио и се оставя с цел да се задейства маята. Това лишава към 20 минути.

В купа се разрушават яйцата с кисело мляко, солта, оцета и олиото. Когато маята е задействана (удвоила размера си), се прибавя към останалите артикули. Добавя се пресятото брашно и стартира омесването на тестото за питката.

Когато се получи добре омесено и безпрепятствено тесто, се втрива разтопеното масло (70 г) до цялостното му вдишване.

Готовото тесто се намазва с олио, слага се в подобаваща купа, покрива се с фолио или забрадка и се оставя да удвои размера си, това отнеме към 1 час (зависи от температурата в помещението).

Готовото тестото се оформя по следния метод:

Разтеглят се благодарение на кухненска везна - 5 топки по 250 г, като всяка една от тях се поръсва с брашно и се разточва с точилка на кора с диаметър 28 см, намазват се с масло и се слага в намазнена тава /28 см/ една върху друга.

С помощта на изострен нож или резачка за тесто се вършат сечения, които не стигат до края на корите, с цел да се получат 8 триъгълника. Всеки триъгълник се обръща и подмушва под ръба на 5- те кори, това се прави с всички триъгълници.

От останало тесто се разтеглят 6 топки по 120 година От 4-те топки се оформят овални кори, намазват се с масло и се разрязват на три линии, от които се сплитат плитки, които се навиват на розичка и подреждат по вътрешната част на завършения ръб. От петото топче се прави център на погачата.

Шестото топче се разточва на кора и се нарязва на триъгълници, които се оформят като листа и се слага към централното топче. С помощта на резец маргаритка се изрязва от останалото тесто цветчета и се слагат за украса на няколко места по погачата.

Оформената погача се оставя за 20-30 минути да втаса, след което се намазва с разрушените жълтъци, прясно мляко и олио, поръсва се със семена и се щемпел на низък реотан за 20 минути на 170°C, след което се се включва и на горен реотан. Пече се до подготвеност празничната питка, ревизира се с шишче. Когато е подготвена, се намазва с масло.

Бон Апети с нашата празнична погача с масло.

Дони Ники

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР