Рецепта за домашен квас, която всяка домакиня трябва да знае.Необходими

...
Рецепта за домашен квас, която всяка домакиня трябва да знае.Необходими
Коментари Харесай

Рецепта за квас

Рецепта за домакински мая, която всяка стопанка би трябвало да знае.

Необходими Продукти

● брашно - 10 г
● вода - 10 мл

Начин на подготвяне

Водата 10 г и брашното 20 г смесват и се оставят в съд, като се покрива с плат престоява на стайна температура сред 20-22 градуса 48 часа, като през това време се разбърква по 3 пъти дневно заран обед и вечер.

На 48 час ще видите балончета в сместа и се прибавя брашно и вода в съответствие с готовата примес 1:1:1 готовата примес е 20 г + 20 г брашно + 20 г вода. Така нареченото хранене на кваса. Всичко се смесва и се оставя 12 часа, като на идващото хранене би трябвало да се изхвърли част от сместа, с цел да не се получава прекомерно огромно количество мая.

Примерно от получилите се 60 г мая се оставят единствено 10, който се трансферират в нов съд и още веднъж се храни с 10 г брашно и 10 г вода (1:1:1). И по този начин всякога се изхвърля част от сместа, с цел да не се натрупва огромно количество мая.

След няколко дни ще видите по какъв начин е цялостно с балончета и стартира да удвоява размера си. Трябва да започнете да храните кваса, когато сместа стартира да спада, не когато е в най-високата си точка.

Това може да видите по стените на съда, тъй като кваса оставя диря и по този начин се вижда, че има тесто на високо, а самото равнището на кваса е по-ниско (може да го видите образно в снимките).

Може да мирише неприятно. Продължавайте да го храните на всеки 12 часа и миризмата ще изчезне. Това продължава 14 дни и тогава кваса е подготвен за приложимост.

Когато не можете да се грижите всеки ден за кваса, я нахранете и я приберете в хладилника. Там може да остане 1 седмица. След това би трябвало да се извади и да се нахрани. Когато удвои размера си, се храни още веднъж и още веднъж може да се прибере. Но това може да се направи, откакто кваса е станал на най-малко 20 дни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР