Православната църква почита на 20 декември свети Игнатий, известен като

...
Православната църква почита на 20 декември свети Игнатий, известен като
Коментари Харесай

Игнажден е. Ето какво не трябва да се прави, за да е добра годината

Православната черква уважава на 20 декември свети Игнатий, прочут като Богоносец, защото е казвал, че носи Бог в сърцето си. Днес се чества Игнажден и съгласно  християнската традиция се счита, че на този ден стартират родилните страдания на Богородица.

Може би няма различен празник, който да е обвързван с толкоз поверия и ритуали. Едно от поверията е, че на този ден не би трябвало да се дава нищо назаем, с цел да се резервира плодородието в фамилията.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде идната година.

Ако е добър човек - чака ни добра и сполучлива година.

Интересен бит има в някои елементи на страната – полазникът или първият, влезнал в дома, сяда и „ мъти ” пред огнището върху плява и съчки, които самичък е донесъл. Идеята на този ритуал е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влезнал в дома е домашно животно - посрещат го с благодарност и наличието му се счита за добра предвещание.

Ако в дома ви влезе бременна жена или жена с дребни деца, животът ви ще е повече от прекрасен. Вярва се, че в случай че на Игнажден срещнем ром, цяла година ще сме щастливи.

В Родопите Игнажден се назовава и “хайвански празник ”. „ Хайванчета ” назовават домашните впрегатни животни. Поради това на този ден добитъкът не се впряга, с цел да е здрав и мощен през идната година.

Традицията повелява на Игнажден да не се работи, като това се отнася най-много за младите дами, които не са раждали. Ако през днешния ден си почиват, раждането им ще е по-леко.

Не изнасяме нищо от къщи през днешния ден – най-много сол и огън, с цел да не излязат от вкъщи сполуката, шансът и берекетът.

Не даваме и не взимаме нищо назаем.

Не се пере, с цел да не се настани в дома ни болест. Не се вари фасул, с цел да не бие градушка.

Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни сполучлива и изобилна година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР