Правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди - ще иска официално отстраняването

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди - ще иска официално отстраняването
Коментари Харесай

Надежда Йорданова хвърли ръкавицата. Имало сигнали срещу Гешев

Правосъдният министър Надежда Йорданова удостовери - ще желае публично отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Това заяви

Изявлението й идва откакто по-рано през днешния ден Конституционният съд (КС) реши единомислещо, че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Йорданова разгласи, че към този момент се приготвя предложение до Висш съдебен съвет за предварително преустановяване на мандата поради съществуване на конституционни учредения и във допустимо най-скоро време то ще бъде импортирано, само че отхвърли да каже по кое време тъкмо ще се случи с това, с цел да " не се спекулира с календара ".

От своя страна отрасловият заместник-министър Емил Дечев изясни, че министерството работи по разнообразни сигнали против основния прокурор и на база на част от тях ще се внесе съответно искане във Висш съдебен съвет. Той беше безапелационен, че " не може законова процедура да бъде политическа офанзива ", каквито реакции имаше в прокурорските среди.

" Ние не слагаме знак за тъждество сред основен прокурор и институцията на прокуратурата ", акцентира Дечев.

Още в края на януари Йорданова заприказва за нарушавания на Гешев. Това бе повода Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров до 1 март, да се самосезира и да образува инспекция против основния прокурор. КПКОНПИ извика Йорданова да даде съответни обстоятелства, само че правосъдният министър отхвърли да се яви - с съображение, че настояването на КПКОНПИ не дава отговор на легалния смисъл на взаимоотношение сред институции.

Днес стана ясно, че Йорданова е получила и втора покана да се яви в КПКОНПИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР