Правителството започва преговори за прекратяване на един от дългосрочните договори

...
Правителството започва преговори за прекратяване на един от дългосрочните договори
Коментари Харесай

Спират договора с един от американските тецове

Правителството стартира договаряния за преустановяване на един от дълготрайните контракти за изкупуване на ток от американската централа "Контур Глобал Марица изток 3 ", оповестиха от държавната пресслужба.

Решението е взето на съвещание на кабинета през днешния ден. Според него се упълномощават вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният министър Теменужка Петкова да договарят от името на страната.

Освен това държавното управление реши Националната електрическа компания да спре да купува ток от американското сдружение откакто бъде преустановен договорът.

Договорът с американската централа беше подписан през 2001 година и изтича през 2024 година По данни на ръководещите има индикации, че инвестицията на сдружението към този момент е изплатена. От "По света и у нас " потърсихме за коментар компанията, само че оттова към момента не дават информация дали ще съдят България за обезщетение поради предварителното с четири години преустановяване на контракта, както и дали сдружението ще продължи да работи.

До този миг "Контур Глобал Марица изток 3 " е завела дело против държавната Национална електрическа компания за 10 млн. евро. По данни на компанията вложените средства в реновирането на някогашния държавен "ТЕЦ Марица изток 3 " възлизат на 1,5 милиарда лв.. Интересна детайлност е, че американската компания "Контур Глобал " има 73% от ТЕЦ-а, останалите 27 на 100 са благосъстоятелност на НЕК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР