Правителството в Скопие остава без коментар за френското предложение за

...
Правителството в Скопие остава без коментар за френското предложение за
Коментари Харесай

Как РСМ приема френското предложение за ветото

Правителството в Скопие остава без коментар за " френското предложение " за повдигане на българското несъгласие. Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че предлагането няма да бъде предмет на полемика, до момента в който не бъде в съгласие от всички страни- членки на Европейския съюз.

Когато френското предложение бъде признато от страните-членки на Европейския съюз и публично изпратено в Скопие, тогава то ще бъде детайлно прегледано от Република Северна Македония, съобщи Димитър Ковачевски, цитира Българска национална телевизия.

Външното министерство в сходство с пълномощията си и информацията, която получихме, има визия за предлагането и най-опитните специалисти във Външно министерство в този момент вършат разбор на тези документи с предлагането. Междувременно няма да разискваме и обсъждаме този въпрос, тъй като това не е предложение, по което са се споразумели всички 26 страни членки на Европейския съюз, в това число Франция, която е направила предлагането, съобщи Димитър Ковачески, министър председател на Република Северна Македония.

Ковачевски повтори и позицията на държавното управление в Скопие за македониския език в преговорната рамка.

Македонският език би трябвало да бъде чист македонски език в процеса на договаряния, сподели той.

Срещу " френското предложение " се разгласи водачът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ. На митинг нощес Християн Мицкоски прикани държавното управление да отхвърли предлагането и изиска предварителни избори още това лято.

Откажете това предложение. Бъдете смели и почтени и го откажете. Не слушайте ментора и тези, които командват и държат властта. Народът е този, който избира и сменя властта. Този народ ще ви оправдае, в случай че на следващия ден излезете и откажете това предложение от България. Аз желая да предам ясно обръщение, че нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ ще приемем каквото и да било унизително съглашение в ущърб на нашите национални ползи, сподели Християн Мицкоски, водач на ВМРО-ДПМНЕ.

До края на юни ще се откри решение на разногласието с България. Такава е прогнозата на ръководителя на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция, който е и съдружен сътрудник на Социалдемократическия съюз на Македония. Според Али Ахмети " ще има завършек в интерес на мира, стабилността и бъдещето ". Пред македонски медии Ахмети изрази убеденост, че " в този момент е моментът и в този момент би трябвало да бъде открито решение ", тъй като съгласно него и за България е добре проблемите да бъдат решени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР