Правителството предлага промяна в закона за бюджета, която ще позволи

...
Правителството предлага промяна в закона за бюджета, която ще позволи
Коментари Харесай

Правителството ``отвързва`` парите за университетите от реформите на Денков -

Правителството предлага смяна в закона за бюджета, която ще разреши държавните висши учебни заведения в България да получат заложените в закона спомагателни 20 милиона лв. за хонорари, само че блокирани поради изискване към ВУ.

Чрез актуализацията кабинетът редактира противоречивия параграф 17 от преходните и заключителни разпореждания на закона. Сега той планува парите да бъдат отпуснати, единствено в случай че висшите учебни заведения приведат правилниците си за препоръка на преподавателите си в сходство с методика, призната от Министерския съвет.

Редакцията гласи, че средствата се " дават на държавните висши учебни заведения като дотация за прехрана на образованието над образуваната по член 91, алинея 1, т. 1 (бел. ред. за прехрана на обучението) от Закона за висшето обучение. " Тоест отстранява се обвързването с атестацията, само че остава неразбираемо по какъв начин ще се разпределят парите сред 38-те държавни висши учебни заведения.

Първоначалният текст, който към момента е в действие, породи редица казуса, поради които до момента парите не са преведени.



Първо, той опонира на Закона за висшето обучение, който дава правото на университетите сами да дефинират разпоредбите за препоръка в правилниците си и не дава пълномощие на държавното управление да им постанова такива. Породи се и подозрението дали текстът не опонира и на Конституцията на Република България, която подсигурява академична автономност на висшите учебни заведения. По този въпрос може да се произнесе само Конституционният съд и основният прокурор .



Отделно от това - методиката е към момента план за решение на Министерския съвет. Няма по какъв начин ВУ да приведе правилника си в сходство с нещо, което не съществува в правния мир. По създание тя поражда доста проблеми, тъй като посредством редом препоръчани промени в правилика към Закона за развиване на университетския състав се трансформират наукометричните индикатори. Въвеждат се единни критерии, които обаче не могат да се приложат еднообразно за всички области на науката.



Много висши учебни заведения възразиха, че не са регистрирани специфики например при филантропичните науки, при медицинските и други Те желаеха не просто редакция на плана на министъра на образованието Николай Денков, а изтеглянето му. Такива мнения одобриха ,   и други





Напрежение породи и методът, по който министър Денков опита да прокара промените си - без разискване. Преподавателите бяха сюрпризирани от към този момент подготвен план, оповестен за публично разискване, който виждаха за пръв път. Оказа се, че министър Денков не вижда проблем в това. Той заяви, че .



Ръководствата на университетите недоумяваха и по какъв начин по този начин с решение на Министерски съвет - акт с еднократно деяние - им се постановат правила, които се чака да съблюдават години наред, с цел да получат някаква сума еднократно. Те възприеха този метод като " извиване на ръце " и изнудване.

Предложената методика касае единствено държавните висши учебни заведения, а не и частните и на процедура приемането ѝ би основало , което пък буди подозрения дали не е налице дискриминация.

И освен това - обвързването на атестацията с приемането на парите бе направено с корекция сред първо и второ четене на проектозакона за бюджета, т.е. още веднъж без спор, " на мрачно ".



За да се реши казусът с блокираните пари и да се потуши напрежението, зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Има Такъв Народ Ива Митева внесе законопроект за изменение на държавния бюджет преди внасянето на актуализацията на бюджета от Министерския съвет. В него се премахваше обвързването сред изплащането на парите и атестацията.



Депутати обаче се усъмниха дали това не нарушава Конституцията, която дава законодателната самодейност във връзка с внасянето на законопроекта за държавния бюджет на Министерския съвет. И по този начин след утвърждение на законопроекта ѝ в комисия и 4-часови диспути в пленарна зала предходната седмица , които напуснаха залата и кворумът се разпадна. Тази седмица ръководителят Никола Минчев отхвърли да включи точката в седмичната стратегия на Народното събрание и въпросът остана " провесен ".

Сега държавното управление поправя текста, а висшите учебни заведения може да се надяват, че в случай че актуализацията бъде призната макар разрушеното съдружно болшинство след напускането на Има Такъв Народ на ръководството, ще получат парите за хонорари през втората половина на годината.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР