Правителството одобри на днешното си редовно заседание допълнителни трансфери от

...
Правителството одобри на днешното си редовно заседание допълнителни трансфери от
Коментари Харесай

Общините получават още 1 млн. лева за образование

Правителството утвърди на днешното си постоянно съвещание спомагателни прехвърляния от бюджета на Министерство на образованието по бюджетите на общини в размер на 1 062 114 лв.. Средствата се отпускат за реализацията на планове по два от модулите на Националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “.

По модул „ Модернизиране на системата на професионалното обучение “ се дават 289 312 лева, с които ще бъдат ремонтирани и оборудвани образователни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на учебните заведения. Ще бъдат обезпечени също образователни видеофилми и софтуерни артикули, както и транспортни средства за осъществяване на учебни практики в действителна работна среда.

По модул „ Подкрепа на целодневното образование на учениците “ са планувани 772 802 лева, с които ще се оборудват класни стаи за занимания в часовете, предопределени за действия по ползи или проведен отдих. Ще бъдат финансирани и действия, свързани със закупуването на обзавеждане, консумативи и материали, книги и игри.

Правителството утвърди и промени в Националната стратегия „ Обучение за ИТ кариера “. Те разрешават основаването на пет центъра за софтуерно образование към професионални гимназии, работещи в партньорство с висши учебни заведения и представители на ИТ бизнеса. Центровете са в Правец – към Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи и Техническия университет в София; в Русе – към ПГ по електротехника и електроника „ Апостол Арнаудов “ и Русенския университет „ Ангел Кънчев “; в Пловдив – към МГ „ Акад. Кирил Попов “ и ПУ „ Паисий Хилендарски “; в Бургас – към ПГ по електротехника и електроника „ К. Фотинов “ и Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “; в София – към Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ и Техническия университет, София.

Центровете следва да основат цялостна организация по осъществяване на Националната стратегия „ Обучение за ИТ кариера “, както и да организират образованието на учениците от цялата страна. Част от образованието може да се организира и в професионални гимназии и учебни заведения, в които се реализира професионално обучение по държавен план-прием за придобиване на професионална подготовка по специалности от специалности в професионално направление „ Компютърни науки “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР