Правителството няма да прави нови отстъпки пред протестиращите миньори и

...
Правителството няма да прави нови отстъпки пред протестиращите миньори и
Коментари Харесай

Трябва разум. Правителството няма да прави повече отстъпки на протестиращите миньори и енергетици

Правителството няма да прави нови отстъпки пред протестиращите миньори и енергетици. Това сподели министър председателят Николай Денков по време на онлайн сесия, в която отговаряше на въпроси на жители и публицисти.

Изказването му идва на фона на продължаващите от 29 септември насам митинги на служащи в мини и тецове в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник , които не престават да постановат блокади на основни пътни артерии в страната. В понеделник техни представители споделиха, че се.

Миньорите и енергетиците стачкуват с претенции България да не затваря въглищни мощности и да не се понижава техният потенциал на работа. Те упорстват държавното управление да предоговори уговорките си за понижаване на излъчвания от произвеждане на електрическа енергия, както и да изтегли и преправи териториалните проекти за трите области, които бяха изпратени в Брюксел в края на септември.

Действията на ръководещите са свързани с енергийния преход и задачите на Европейски Съюз за реализиране на въглеродна индиферентност на страните членки до 2050 година

„ Повече няма накъде [да отстъпваме] “, сподели във вторник Денков и добави, че „ всичко, което може да се отстъпва ние сме го създали “ и че „ би трябвало да се вкара разсъдък в полемиката “ и да стартират нови договаряния.

Премиерът сподели още, че държавното управление е направило голям брой опити да реализира съглашение с протестиращите, в това число и, което беше.

Той свърза продължаването на митингите със „ илюзия “ от страна на част от протестиращите, която обаче е засилвана от дейностите и „ лъжите “ на политически играчи, които желаят да се възползват от обстановката. Сред тях той уточни партия „ Възраждане “. Той добави и че недоверието на част от недоволните е обвързвано с бездействията и лъжите, които са им предлагани обратно в годините от разнообразни държавни управления и политици.

Европейска комисия може да даде на България 3,5 милиарда лв. за промяна на подвластните от въглищната стопанска система райони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Работещите във въглищния бранш се опълчват и упорстват и трансформират. Правителството изрично отхвърля това.

Първоначално миньорите и енергетиците с държавното управление, само че по-късно се сплотиха и подписаха съглашение с властта. Въпреки това митингите им не престават.

Проверка на обстоятелствата, направена от Българска национална телевизия преди седмица, сподели, че една четвърт от синдикалните водачи на протестиращите миньори и енергетици са в идните локални избори.

Намаляването на произвеждане на сила от въглищни мощности е една от задачите, сложени от Европейската комисия в проекта за въглеродна индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година Изпълнението му допуска поетапно понижаване на потенциала, а след това и цялостно затваряне на въглищните електроцентрали на страните членки.

В същото време към днешна дата в България електрическата енергия, създавана от тецовете, е на по-високи цени спрямо тази, създавана от нуклеарна сила и възобновими енергийни източници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР